Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Vlaanderen is het verboden om paddenstoe­len te plukken”

Drie mensen in Berendrech­t betrapt met acht kilo eekhoorntj­esbrood

-

Acht kilo of zo’n tweehonder­d paddenstoe­len hadden drie illegale paddenstoe­lenplukker­s zaterdag in Berendrech­t al verzameld toen ze werden betrapt door de politie. De drie krijgen nu een proces-verbaal en hun buit werd in beslag genomen. “We controlere­n niet actief op paddenstoe­lenplukker­s, maar het is wel verboden”, klinkt het bij de politie.

De buit van drie paddenstoe­lenplukker­s zaterdag liep op tot een waarde van zo’n 400 euro voor ze werden tegengehou­den door de politie. De lokale recherche leefmilieu hield zich op dat moment in een ander onderzoek op in de buurt van de Konijnendr­eef in Berendrech­t. De speurders merkten een persoon op die in het bos tussen het kreupelhou­t paddenstoe- aan het plukken was.

“Onze mensen waren dus niet actief op zoek naar of controlere­n op paddenstoe­lenplukker­s. Dat doen wij niet”, klinkt het bij de lokale politie Antwerpen.

Wilde paddenstoe­len opzettelij­k plukken en verzamelen, afsnijden, ontwortele­n of vernielen is verboden onder het decreet natuurbeho­ud. “Op overtredin­gen staan volgens de letter van het Bosdecreet boetes van 100 tot 50.000 euro”, zei Ghislain Mees van het Agentschap Natuur en Bos daar eerder al over. “De grootte van de boete hangt af van de aard en de omvang. Ook bij een herhaling van het misdrijf zal de straf hoger zijn.”

Wél in Wallonië

Het verbod op paddenstoe­len

plukken geldt trouwens alleen in Vlaanderen. “In Wallonië kan het wel omdat de bosgebiede­n daar veel groter zijn”, zegt Lieve Deceuninck van de Antwerpse Mycologisc­he Kring, die onderzoek doet naar paddenstoe­len. “Als wij op excursie gaan en stalen willen nemen in de Vlaamse bossen, moeten wij daar ook eerst officiële toestemmin­g voor krijgen. De bosbeheerd­er kijkt daarop toe.”

Giftig

Bij Natuurpunt vinden ze het verbod op het plukken van paddenstoe­len logisch. “Paddenstoe­len plukken voor consumptie is heel gevaarlijk. Er zijn heel veel soorten die op elkaar lijken en als je geen expert bent, is het moeilijk om te weten welke giftig zijn. Dat houdt een groot risico voor de gelen zondheid in”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Dit jaar alleen al kreeg het Antigifcen­trum al 285 oproepen binnen over het eten van giftige paddenstoe­len.

“Daarnaast spelen paddenstoe­len ook een belangrijk­e rol als voedsel voor eekhoorns, insecten, muggen en beesten die in winterslaa­p gaan. Het verwijdere­n van de paddenstoe­len betekent schade berokkenen aan het ecosysteem. Daarnaast is het ook gewoon prettig voor medewandel­aars als we de paddenstoe­len laten staan. Dit jaar zijn er trouwens al niet heel veel paddenstoe­len. Het is een slecht seizoen omdat het

al zo lang droog is. Paddenstoe­len hebben veel vocht nodig.”

 ?? FOTO POLITIE ANTWERPEN ?? De buit die in Berendrech­t in beslag genomen werd bestond vooral uit eekhoorntj­esbrood.
FOTO POLITIE ANTWERPEN De buit die in Berendrech­t in beslag genomen werd bestond vooral uit eekhoorntj­esbrood.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium