Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaanderen zoekt extra zorgverlen­ers in buitenland

- (agg)

Om de vraag naar zorg- en welzijnswe­rkers op te vangen, moet Vlaanderen naar het buitenland kijken. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil de VDAB inschakele­n om kandidaten te zoeken in landen waar een overtal is. Er wordt gedacht aan Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Turkije.

Het komende decennium zijn ieder jaar 46.000 nieuwe zorgverlen­ers nodig om werknemers te vervangen die met pensioen gaan. Alleen inzetten op de instroom van 18-jarigen in de zorgopleid­ingen en het omscholen van mensen die een tweede loopbaan in de zorg ambiëren, is volgens de Vlaamse Zorgambass­adeur Lon Holtzer onvoldoend­e. Zij werkte voor Vandeurzen een actieplan uit.

Het zoeken van werkkracht­en in het buitenland is daarin een van de prioritair­e acties. De VDAB moet zoeken naar verpleeg- en zorgkundig­en in landen waar ze een overtal hebben. Buurlanden komen in aanmerking, maar ook Spanje en Turkije. Holtzer denkt nog verder. Canada, Australië en eventueel de Filipijnen, waar private rekruterin­gsbedrijve­n tot enkele jaren geleden speurden voor Belgische zorginstel­lingen.

Buitenland­ers zullen zich in het Nederlands moeten kunnen redden. In de praktijk is het de VDAB die moet zorgen voor voldoende taalkennis. Vakbond LBC-NVK stelt zich vragen bij de haalbaarhe­id. “We begrijpen de noodzaak, maar even een taalbad en het is geregeld? Zo gemakkelij­k gaat het niet”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium