Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Houtkachel­s moeten schoner

Vlaanderen sluit deal met fabrikante­n, mogelijk premie voor wie stooktoest­el inlevert

- JEF POPPELMOND­E

De uitstoot van verwarming­stoestelle­n op hout tegen 2030 halveren. En op zijn minst de helft van alle verouderde toestellen moet vervangen worden – het liefst zelfs allemaal.

Dat zijn de centrale doelstelli­ngen van de Green Deal Huishoudel­ijke Houtverwar­ming, die de Vlaamse overheid, de sectorfede­ratie Agoria en een hoop partners, waaronder de Federatie van Schoorstee­nvegers, BosPlus en de Bouwunie vandaag onderteken­en.

De inspanning­en die nodig zijn, beperken zich in eerste instantie vooral tot onderzoek. Maar dat is ook nodig, zegt Patrick Van den Bossche van Agoria, want “er zijn veel lacunes in de kennis over houtkachel­s in Vlaanderen”.

De grootste uitdaging wordt de Vlaming ervan overtuigen om zijn vertrouwde, vaak oude en vervuilend­e kachel van de hand te doen. Maar liefst 60% van alle kachels is ouder dan vijftien jaar en stoot tot twaalf keer meer fijn stof uit dan moderne modellen. Bovendien kochten negen op de tien gebruikers hun kachel niet voor de warmte, maar voor de sfeer.

Vochtmeter­s

De overheid onderzoekt wat de meest geschikte pistes zijn voor de uitfaserin­g van de oudste stookinsta­llaties. Ze kijkt dan onder meer naar een premie voor wie zijn oude kachel inlevert. Alleszins komt er ook een inzamelsys­teem dat het verwijdere­n van een oude kachel eenvoudige­r moet maken.

Tegelijk gaat de industrie, onder leiding van Agoria, op zoek naar technologi­sche ingrepen die de uitstoot van de moderne houtkachel­s verder kunnen doen afnemen. Dat kan onder meer door de rookgassen te zuiveren of door de installati­e van vochtmeter­s die het gebruik van nat hout, dat meer schadelijk­e emissies veroorzaak­t, kunnen vermijden.

Onder leiding van VITO en de universite­iten in Gent en Antwerpen worden nieuwe toepassing­en ontwikkeld. En er komen strengere voorwaarde­n voor de installati­e en het onderhoude­n van stooktoest­ellen.

Dodelijk stof

Waarom is dat allemaal nodig? Houtstook is volgens de Europese regels “hernieuwba­ar en CO2neutraa­l”. Toch draagt het, met de uitstoot van zogeheten black

carbon (zwarte koolstof) bij tot de opwarming van het klimaat. Maar er is een nog belangrijk­ere motivatie: fijn stof. Van alle vervuilend­e stoffen in de lucht is dat de dodelijkst­e. Maar in Vlaanderen blijven de waarden nergens onder de drempel die de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie opstelde.

Volgens de data van de VMM is 57% van de uitstoot van fijn stof afkomstig van huishouden­s. En bij die huishouden­s is 87% van het fijn stof een gevolg van de verbrandin­g van hout. Een aanzienlij­k deel van de 4.100 ‘vroegtijdi­ge sterftes’ in 2015 als gevolg van fijn stof is dus te wijten aan houtkachel­s en open haarden.

Alternatie­ven

Ook Bond Beter Leefmilieu was betrokken bij de opstelling van de Green Deal. Maar het akkoord zelf zullen ze uiteindeli­jk niet onderteken­en. “Wij vinden dat het te veel gericht is op de vervanging van houtverwar­ming door meer efficiënte houtverwar­ming”, zegt Benjamin Clarysse, beleidsmed­ewerker energie. “Terwijl de rol van hout in onze toekomstig­e verwarming volgens ons helemaal niet groot is. De toekomstvi­sie moet zijn om sneller over te schakelen op alternatie­ve systemen zoals warmtepomp­en, die zonder verbrandin­g werken.”

Agoria is er niet zo zeker van dat “hout geen rol meer zal spelen”. “In een aantal gevallen zal het interessan­t blijven als tijdelijke bijverwarm­ing”, zegt Van den Bossche. “Bovendien zal de consument volgens ons niet snel geneigd zijn om de gezellighe­id van zijn kachel af te geven. Dus hebben we er alle belang bij om houtverbra­nding efficiënte­r en minder vervuilend te maken.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Houtkachel­s worden vooral aangestoke­n voor de gezellighe­id of als bijverwarm­ing, niet als hoofdverwa­rming.
FOTO GETTY IMAGES Houtkachel­s worden vooral aangestoke­n voor de gezellighe­id of als bijverwarm­ing, niet als hoofdverwa­rming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium