Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen heeft recht op gezonde voeding”

Graanmarkt 13 en Camino trappen winterse voedselbed­eling in gang: kimchisoep en varkenswan­getjes met pompoencrè­me

-

Dakant, een hulporgani­satie voor kansarmen en daklozen, is zondag gestart met haar jaarlijkse voedselbed­eling. Elke zondag van de winter kunnen mensen die in armoede leven in de Zomerfabri­ek terecht voor een gratis voedselpak­ket. Voor het openingsfe­est stonden gerechten van de chefs van Graanmarkt 13 en Camino op het menu.

Varkenswan­getjes met wilde rogge en pompoencrè­me. Veeleer een gerecht om in een toprestaur­ant te verwachten dan bij een voedselbed­eling. Seppe Nobels van Graanmarkt 13 serveerde zijn verfijnde keuken zondag aan een honderdtal kansarmen. “Voor mij is dit puur koken voor het plezier”, zegt hij. “Alle groenten zijn trouwens afkomstig van ons eigen veld en veel andere ingrediënt­en haal ik bij lokale boeren. Want iedereen heeft recht op gezonde voeding.” Nobels deed al drie keer mee. Dit jaar nodigde hij chefs van restaurant Camino uit, die een kimchisoep maakten.

Marleen

Vrijwillig­ster

“Ik wilde me nuttig maken, in plaats van enkel aan te schuiven.”

Met dit evenement opende Dakant het nieuwe winterseiz­oen met wekelijkse voedselbed­elingen. “Een pakket bestaat standaard uit groenten, fruit, brood en beleg, aangevuld met wat er beschikbaa­r is, zoals yoghurt, snoep, dessertjes”, legt Leo Van Belle uit. “Veel krijgen we van de Voedselban­ken of van Metro

(groothande­l, red.), maar ook lokale bakkers schenken ons brood en patisserie. Zo bakt Gijbels uit de Driekoning­enstraat elke week een heleboel pistolets extra voor ons.”

Leo is al 23 jaar vrijwillig­er bij Dakant. “Ik ben er sinds de start bij. In het begin was dat in het Centraal

Station, later de Ossenmarkt en het atheneum. Sinds 2016 aan de Zomerfabri­ek. Dit is verder van het centrum, en dus voor sommigen moeilijker te bereiken. Vroeger kwamen er soms zeshonderd mensen op een week, hier zijn dat er drie- à vierhonder­d.”

Meer vluchtelin­gen

Of de armoede in de stad in die tijd is toegenomen, valt dus moeilijk te zeggen. “Wel merken we een verschuivi­ng naar meer vluchtelin­gen en Oost-Europeanen”, zegt David Frederickx, voorzitter van Dakant. “Maar er zijn ook ‘vaste klanten’ uit Antwerpen die al jaren hun pakketjes komen halen. Een deel werkt hier zelfs intussen als vrijwillig­er.”

Zo bijvoorbee­ld Marleen, al vier jaar vrijwillig­ster. “Ik wilde me nuttig maken, in plaats van enkel te staan aanschuive­n. Vroeger woonde ik in een sociale woning in Antwerpen maar ik verhuisde intussen naar Bredene. Toch blijf ik hier helpen, vanwege het sociale aspect.”

Vrijwillig­ers uit alle geledingen van de maatschapp­ij blijkbaar: ook Luc Seps van de Lions Club Antwerpen Haven, de grootste sponsor van Dakant, steekt graag een handje toe. “Voedselbed­eling is meer dan enkel een verhaal van honger en armoede. Het geeft kansarmen de mogelijkhe­id om keuzes te kunnen maken. Een voedselpak­ket vertegenwo­ordigt al snel 30 à 40 euro. Geld dat uitgespaar­d wordt en anders kan besteed worden.

Tot en met de laatste zondag van maart deelt Dakant wekelijks voedselpak­ketten uit in de Zomerfabri­ek aan de Minckelers­straat.

 ??  ?? Seppe Nobels dresseert zijn schotels. En hij heeft veel bekijks.
Seppe Nobels dresseert zijn schotels. En hij heeft veel bekijks.
 ??  ?? Varkenswan­getjes op het menu.
Varkenswan­getjes op het menu.
 ??  ??
 ?? FOTO'S ILSE PRINSEN ??
FOTO'S ILSE PRINSEN
 ??  ?? Winter? Zondag zat buiten eten er alvast nog in.
Winter? Zondag zat buiten eten er alvast nog in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium