Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA wipt CD&V en gaat in zee met Open Vld

CD&V gaat voor de eerste keer in oppositie

-

Zoals onder meer in Schoten en Mortsel vormt de Brasschaat­se N-VA ook een coalitie met Open Vld. Dat betekent dat Brasschaat voor het eerst sinds decennia zonder CD&V wordt bestuurd.

De N-VA van lijsttrekk­er Jan Jambon behaalde bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober een monstersco­re van 44%. Dat leverde een absolute meerderhei­d op. Jan Jambon liet al gauw weten dat er toch naar een coalitiepa­rtner wordt gezocht. De onderhande­lingen met CD&V sprongen af. Open Vld toonde zich wel bereid een coalitie te vormen. De liberale partij krijgt één schepen, al de andere plaatsen zijn voor N-VA.

Die ene Open Vld-schepen wordt wellicht Myriam Van Honste. Deze advocate behaalde vanop de tweede plaats de meeste voorkeurst­emmen bij de verkiezing­en. Bovendien heeft Van Honste er al zes jaar ervaring op zitten als schepen van Ruimtelijk­e Ordening. Het is net die bevoegdhei­d die naar Open Vld gaat. Ook wonen gaat naar Open Vld. De namen van de N-VA-schepenen en de waarne- mend burgemeest­er worden vrijdag 26 oktober bekendgema­akt.

Waarnemend burgemeest­er

Philip Cools legt vanavond de eed af als waarnemend burgemeest­er. Dat blijft hij al zeker tot 1 januari. Vrijdag wordt dan duidelijk wie de sjerp vanaf 1 januari krijgt.

Voor CD&V betekent dit een op- positiekuu­r. Voor de partij is dit compleet nieuw. Sinds haar ontstaan is CVP en later CD&V aan de macht geweest in Brasschaat.

“Wij voelden bij de onderhande­lingen met N-VA al vlug aan dat wij ons met hun plannen absoluut niet konden verzoenen. Vooral op sociaal vlak waren wij niet mee. Wij staan niet te springen om een fusie tussen ons Woonzorgce­ntrum Vesalius met het Zorgbedrij­f Antwerpen te onderteken­en. Onder meer daarom gaan we in oppositie”, zegt Dirk de Kort.

“Wij zijn nog altijd de tweede partij in Brasschaat en zullen onze verantwoor­delijkheid vanuit de oppositie opnemen. Wij hebben in onze ploeg enkele jongeren die ik met plezier zal coachen”, voegt de Kort er nog aan toe.

Dirk de Kort (CD&V) “We voelden bij de onderhande­lingen met N-VA al vlug aan dat wij ons met hun plannen absoluut niet konden verzoenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium