Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een dj moet functionee­l zijn, ten dienste staan van het publiek”

Kristof Michiels (‘t Hof van Commerce) stoomt vijf leerlingen klaar in nieuwe dj-opleiding

- JAN BOEY

Na een strenge selectie zijn in de academie van Boom voor het eerst vijf leerlingen gestart in de opleiding tot dj. Kristof Michiels (45), bekend als dj 4T4 bij onder meer ’t Hof van Commerce, moet dit muzikaal geweld in goede banen leiden.

Het was tussen de twee weekends van de voorbije editie van Tomorrowla­nd door dat onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) bekendmaak­te dat ook een djopleidin­g voortaan in de academies voor muziek en woord een plaats kon krijgen. Directeur Frans Tielemans kon aan deze lokroep niet voorbij, wetende dat precies in Boom jaarlijks zo’n 400.000 festivalga­ngers “zot van dj’s” zijn.

Het was een hele zoektocht, maar uiteindeli­jk kwam er een muzikale match met Kristof Michiels, Limburger maar al jaar en dag inwoner van Meise en al heel zijn volwassen leven profession­eel dj.

Hij is ook lid van ’t Hof van Commerce met Flip Kowlier of ‘levrancier’, Buyse of Serge Buyse alias ‘Dommestik’ en dj 4T4 alias, jawel, Kristof Michiels. “Ik ben al heel mijn leven lang dj. Het is mijn stiel en mijn passie. Nu ik wat ouder ben geworden, heb ik recent de combinatie nachtleven en mijn gezin opgezegd en doe ik het bij wijze van spreken wat kalmer aan, of laten we beter zeggen: op meer normale uren”, legt hij uit.

Zo is Kristof Michiels al enige tijd filmmaker en maker van generieken voor tv. Hij maakte een documentai­re over ’t Hof van Commerce, maar ook de generiek van Iedereen Beroemd vorig jaar is van zijn hand. “Ik besef dat het woord dj ook heel wat negatieve dingen oproept. Er zijn ook zogenaamde dj’s die ik veeleer stielbeder­vers noem. Een dj moet persoonlij­kheid hebben, moet functionee­l zijn, niet alleen voor het plezier spelen, maar ten dienste staan van het publiek. Tenslotte is het overbrenge­n van de ‘liefde voor muziek’ een must”, legt hij uit.

Drie tot vier jaar

De eerste lichting dj’s in spe die nu aan de lessen begonnen zijn, zijn ouder dan 16 jaar. “We zijn streng in de selectie geweest. Deze vijf jongeren hebben door dat de opleiding niet zo simpel zal zijn. Maar uit de selectie leerden we dat ze wel wat in hun mars hebben en al over enige bagage beschikken. Ik reken dat de opleiding drie tot vier jaar zal duren. Daarover bestaat nog geen enkele duidelijkh­eid. Als ze hier afstuderen, moeten het gasten zijn die het onder de knie hebben en van meerdere muzikale markten thuis zijn. Het moet vakkennis zijn en verder kijken dan alleen voor ’t plezier spelen”, zegt hij.

Kristof Michiels Dj-leraar “Als ze hier afstuderen, moeten het gasten zijn die het onder de knie hebben en van meerdere muzikale markten thuis zijn.”

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Kristof Michiels
FOTO JAN BOEY Kristof Michiels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium