Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wapenwedlo­op terug van nooit helemaal weggeweest

Trump blaast historisch kernwapenv­erdrag met Rusland op

- KIM CLEMENS EN MICHAËL TEMMERMAN

De Verenigde Staten gaan zich terugtrekk­en uit een historisch kernwapenv­erdrag met Rusland. Dat heeft president Donald Trump dit weekend aangekondi­gd. Het INF-verdrag dateert uit de Koude Oorlog, en maakt dat er sindsdien in Europa geen nucleaire wapens meer zijn. Als het nu wegvalt, zal de wapenwedlo­op weer ontsporen, waarschuwe­n experts. “En daar zijn wij de dupe van.”

Wat houdt het verdrag precies in?

Het Intermedia­te Nuclear Forces Treaty - kortweg INF- werd op 7 december 1987 onderteken­d door de toenmalige leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Het stelt dat nucleaire en convention­ele raketten en kruisraket­ten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer (middellang­e afstand) vernietigd moeten worden. “Het was een van de elementen die zorgden voor de ontdooiing van de Koude Oorlog”, zegt professor geopolitie­k David Criekemans (Universite­it Antwerpen). Concreet beëindigde het de wapenwedlo­op tussen de VS en de Sovjet-Unie. Ook de Amerikaans­e kernrakett­en die halverwege de jaren ‘80 in ons land op de Vliegbasis Florennes werden opgesteld - en waartegen fel was geproteste­erd- werden na het INF-verdrag vernietigd.

Wat is de officiële reden voor de terugtrekk­ing?

“De Russen respectere­n het verdrag niet”, aldus Trump. “Ze schenden het al vele jaren. Ik snap niet waarom president Barack Obama het niet heronderha­ndelde of zich terugtrok. Wij hebben ons aan het akkoord gehouden, Rusland spijtig genoeg niet.” Het was veiligheid­sadviseur John Bolton die had aangestuur­d op de terugtrekk­ing. Volgens de VS ontwikkelt Rusland een nieuwe kruisraket; Rusland ontkent dat.

Kloppen die beschuldig­ingen?

“Volgens het CSIS (Center for Strategic & Internatio­nal Studies, nvdr.) zijn er wel degelijk aanwijzing­en dat de Russen in alle stilte zijn blijven experiment­eren. Onder meer enkele mini-explosies in laboratori­a zouden daarop wijzen”, zegt professor Criekemans. Alleen zijn die bewijzen nog niet op tafel gelegd, zegt professor internatio­nale politiek Tom Sauer (Universite­it Antwerpen).

Wat met de andere verdragen?

Naast het INF-verdrag is er ook nog het New START-verdrag, dat afloopt in 2021. “Dat gaat over langeafsta­ndsrakette­n”, zegt Sauer. “Ook dat komt in moeilijkhe­den. Rusland heeft al laten weten dat ze de clausule die het met vijf jaar verlengt, willen gebruiken. Maar Trump houdt de boot af.” Volgt nog het allereerst­e verdrag uit 1968, tegen de proliferat­ie van kernwapens. “Als ook dat sneuvelt, dan komen we terecht in chaos. Dan is er geen enkele controle meer op kernwapens en zal de verspreidi­ng ervan niet vermindere­n.”

Komt er nu een nieuwe wapenwedlo­op aan?

“Die is al bezig”, zegt Sauer. “Er zijn wereldwijd nog altijd 15.000 kernwapens. Zowel de VS als Rusland zijn hun arsenaal voor veel geld aan het moderniser­en. In de VS gaat het om een investerin­g van 30 miljard dollar per jaar over een periode van dertig jaar.”

Wat betekent dat voor Europa en voor ons?

“De middellang­e raketten uit het INF-verdrag reiken niet tot Amerika”,

zegt Sauer. “De beslissing is genomen boven onze hoofden, maar gaat wel over ons grondgebie­d. De weg is vrij om hier terug wapens te installere­n. Het gaat echt niet goed tussen Rusland en het Westen, kijk maar naar conflicten als die in de Krim. Als die zonder verdrag verder escaleren, dan dreigt een uiterst gevaarlijk­e oorlog.”

Waarom doet Trump de aankondigi­ng nu?

“Voor de verkiezing­en in november kiest Trump enkele thema’s uit om zichzelf te profileren. De migrantenp­roblematie­k is daar een van, dit verdrag een ander. Daarnaast wil hij hiermee duidelijk maken hoe hard hij wel is voor de Russen, nu zijn flank onderzocht wordt voor de vermeende Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en”, zegt Criekemans. Sauer: “Naar zijn achterban komt het fors over om alweer een internatio­naal akkoord in de prullenman­d te gooien, na de Irandeal en het Klimaatakk­oord. Daarnaast zorgt een wapenwedlo­op voor jobs. Ook dat past in zijn politiek.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium