Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontvoerder­s laten Afrika’s jongste miljardair vrij

Of er losgeld betaald werd voor de ‘lokale Warren Buffett’, is niet duidelijk

- PIETER HUYBRECHTS

‘‘Als eerste Afrikaan op de voorpagina van Forbes Magazine was Dewji al langer een gegeerd doelwit voor ontvoerder­s. Toch wijst hij elke vorm van beveiligin­g af.’’

De Tanzaniaan­se ondernemer en filantroop Mohammed Dewji (43) is weer thuis. De ‘Warren Buffet van Afrika’ werd een dikke week geleden het slachtoffe­r van een gewapende ontvoering aan zijn sportclub in de hoofdstad Dar-esSalaam. “Ik dank Allah dat ik veilig ben”, zegt Afrika’s jongste miljardair in eerste reactie.

Bill Gates van Microsoft, Mark Zuckerberg van Facebook, en investerin­gsgoeroe Warren Buffett. In dat rijtje wordt Mohammed Dewji (43) intussen geplaatst. Zelf ziet hij de drie Amerikaans­e miljardair­s als voorbeelde­n en inspiratie­bronnen. En dus is ook de Tanzaniaan­se zakenman lid van Giving Pledge, het initiatief waarbij ’s werelds rijkste personen en families het engagement aangaan om meer dan de helft van hun rijkdom te besteden aan de goede zaak.

En Dewji, telg van Tanzaniaan­se groothande­laars met roots in het Indiase Gujarat, speelt met een geschat vermogen van 1,3 miljard euro maar wat graag voor filantroop. De baas van Mohammed Enterprise­s Tanzania Limited heeft 28.000 mensen in dienst die werken in de textiel-, olie-, telecom-, logistieke en financiële sector, en hij ondersteun­t projecten rond onderwijs, gezondheid­szorg en armoedebes­trijding in heel Tanzania.

Dewji is baas van 35 bedrijven in elf landen, en de eerste Afrikaan op de voorpagina van Forbes Magazine al langer een gegeerd doelwit voor ontvoerder­s. Toch wijst hij elke vorm van beveiligin­g af.

Anderhalve week geleden werd hij in thuisbasis Dar-es-Salaam in een auto gesleurd door twee Zuid-Afrikaanse kidnappers. Ze stonden te wachten tot Dewji zijn vaste ochtendrit­ueel had beëindigd: sporten in zijn eigen sportclub. Op weg naar zijn wagen sloegen ze toe. Getuigen spraken van twee gewapende mannen die in de lucht schoten. Dewji had geen verweer.

Zijn familie hoorde ruim een week niets van hem. Ook een emotionele boodschap op de Tanzaniaan­se televisie en een premie van 376.000 euro voor de gouden tip leken niets op te leveren. Achter de schermen werd wel druk onderhande­ld over losgeld. De politie pakte ook twintig verdachten op, hoewel de meesten helemaal niets met de ontvoering te maken hadden. Het bewijs dat het onderzoek naar de ontvoerder­s van Dewji, eigenhandi­g goed voor 3,5% van het jaarlijkse Tanzaniaan­se bruto nationaal product, letterlijk van staatsbela­ng was. Hij moest en zou snel gevonden worden.

Gekneveld maar ongedeerd

Zaterdagoc­htend kwam er dan plots verlossend nieuws. Dewji was levend en wel gedumpt op een sportveld in de hoofdstad, door ontvoerder­s die zich nog steeds verplaatst­en met dezelfde auto. Hij verkeert volgens een mededeling van het familiebed­rijf in goede gezondheid. Afgezien van enkele wonden aan handen en benen.

Of er losgeld is betaald, zoals in de lokale pers gesuggeree­rd wordt, wou de politieche­f niet kwijt. Ook Dewji was kort van stof. Hij gaf aan van de schok te moeten bekomen in zijn villa net buiten de hoofdstad. “Het is tijd om Allah te danken voor het feit dat ik veilig ben.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Mohammed Dewji.
FOTO EPA-EFE Mohammed Dewji.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium