Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een kei in de Wetstraat

(1932-2018): onafhankel­ijk onderzoeks­journalist met een CVP-hart

- HANNES CATTEBEKE

Van de geheime gesprekken van Poupehan tot het RTT-schandaal dat de regering-Leburton deed wankelen: de erfenis van onderzoeks­journalist en Wetstraatw­atcher Hugo De Ridder kan moeilijk worden overschat. Zo nauwgezet en gedreven was hij, dat zelfs zijn grootste vijanden geen aanstoot namen aan zijn hechte vriendscha­psband met de CVP-top. “Hij stond dicht bij ons”, zegt Herman Van Rompuy. “Maar veel partijgeno­ten hebben zich vaak afgevraagd: waarom schrijft Hugo dat nu?”

Er zijn vandaag geen journalist­en meer zoals Hugo De Ridder, die zaterdag op 86-jarige leeftijd is overleden. Alleen al de start van zijn carrière is vandaag ondenkbaar. De Ridder begon op een CVP-kabinet, was al in de jaren vijftig zeer goed bevriend met de latere premier Leo Tindemans, schreef ooit speeches voor Paul Vanden Boeynants, maar had slechts enkele jaren op de redactie van De Standaard nodig om zich te onderschei­den als een van de grootste journalist­en uit de Belgische geschieden­is.

Even ondenkbaar vandaag is dat De Ridder ook als Wetstraatw­at- cher openlijk uitkwam voor zijn hechte vriendscha­psband met mensen als Tindemans of oud CVP-voorzitter Frank Swaelen. “Ze namen ’s ochtends samen de trein van Antwerpen naar Brussel”, zegt De Tijd-columnist Rik Van Cauwelaert.

Later zou De Ridder actief meewerken aan de memoires van de meeste CVP-coryfeeën. “Hij stond dicht bij ons”, zegt oud-premier Herman Van Rompuy (CD&V). “Maar dat belette hem niet om te schrijven wat hij dacht dat hij als onafhankel­ijke journalist moest schrijven. Veel van mijn partijgeno­ten hebben zich dikwijls afge- vraagd: waarom schrijft Hugo dat nu?”

Maatschapp­elijk engagement

De gedrevenhe­id die De Ridder tot op hoogbejaar­de leeftijd etaleerde, was niet zozeer ingegeven door een fascinatie voor het politieke bedrijf, maar wel door zijn sterk maatschapp­elijk engagement. “Als hij vond dat een idee juist was, dan kon hij zich daar helemaal achter scharen en beschouwde hij het als zijn missie om dat ingang te laten vinden”, zegt Van Cauwelaert.

De Ridder vond bijvoorbee­ld dat de babyboomge­neratie, die net achter hem kwam, het zich veel te gemakkelij­k maakte. “Ze hebben nooit zo hard moeten werken als mijn kleinkinde­ren nu”, zei hij, “ze zijn vroeger dan ooit gestopt met werken en hebben voor zichzelf ook nog eens een hoog pensioen geregeld.” Hij schreef er in 2012 een van zijn laatste boeken over, de bezorgde Brief aan mijn kleinkinde­ren.

De sociale zekerheid en de ziekteverz­ekering waren twee van zijn stokpaardj­es, waarmee hij in de jaren zeventig al furore maakte. “Veel meer dan een Wetstraatw­atcher was De Ridder een onderzoeks­journalist”, zegt Ides Debruyne van het Fonds Pascal Decroos. “Met zijn gigantisch netwerk, dat hij goed onderhield, heeft hij meerdere regeringen op hun grondveste­n doen daveren.”

In de schandalen rond de RTT, die de regering-Leburton aan het wankelen brachten, legde hij de betrokkenh­eid van enkele leden van de socialisti­sche partij bloot. Staatssecr­etaris Abel Dubois moest toen opstappen. “Samen met hoofdredac­teur Manu Ruys was hij de toonaangev­ende stem van De Standaard. En in die tijd hadden kranten nog een hele grote invloed op de politiek”, zegt Van Rompuy. “Dat maakte hem toonaangev­end in heel Vlaanderen.”

Onafhankel­ijk

In 1990 kon De Ridder zich niet meer verzoenen met De Standaard en werd hij ook statutair een onafhankel­ijk journalist, met weliswaar nog steeds een ruim netwerk binnen vooral CVP. Zijn bekendste twee werken, De keien van de Wetstraat uit 1982 en Sire geef mij 100

dagen uit 1989, kregen nog veel navolging. Al in 1991 kwam hij met een van de belangrijk­ste revelaties uit zijn carrière: de geheime gesprekken van Poupehan, het plaatsje aan de Semois waar premier Wilfried Martens in de jaren tachtig geregeld afsprak met BACbankier Hubert De Tremmerie, de latere baas van de Nationale Bank Fons Verplaetse en ACV-voorzitter Jef Houthuys. “Hij nam zijn tijd voor die onthulling­en”, zegt Van Rompuy, “maar dat was omdat hij zo nauwgezet alles uitploos dat hij in één moeite het hele Belgische machtsproc­es ontrafelde en eigenlijk ook ontluister­de.”

Hoewel De Ridder niet bekendston­d als de grote stilist, heeft hij de politieke verslaggev­ing in Vlaanderen ook een nieuwe schwung gegeven, zegt Van Cauwelaert. “Hij gaf zijn lezer echt de indruk dat hij mee aan tafel zat met de politici, door ook de kleine details mee te geven.”

De Ridder was lang in goede gezondheid, sprak nog geregeld af met vrienden uit de politiek en de journalist­iek. Tot een maand geleden, toen zijn vrouw plots moest worden opgenomen in een instelling. “Dat heeft hem heel hard geraakt”, zegt Van Rompuy. “Hij is overleden aan een klein ongeluk thuis, maar doordat hij wat verzwakt was, heeft hij het niet overleefd.”

Herman Van Rompuy CD&V-boegbeeld “In zijn tijd hadden kranten nog een grote invloed op de politiek. Dat maakte Hugo toonaangev­end in heel Vlaanderen.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Hugo De Ridder mocht afgelopen weekend in ons magazineCi­ttA Antwerpen nog zijn passie delen voor Linkeroeve­r, het Antwerpse stadsdeel waar hij sinds 1994 woonde.
FOTO JIMMY KETS Hugo De Ridder mocht afgelopen weekend in ons magazineCi­ttA Antwerpen nog zijn passie delen voor Linkeroeve­r, het Antwerpse stadsdeel waar hij sinds 1994 woonde.
 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium