Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De eerste dag op de set had ikveel stress. Echt iederéén kijkt naar deze soap”

Antwerpse actrice Daphne Paelinck al zeker tot volgende zomer in ‘Thuis’

- TOM VETS

Trouwe kijkers van Thuis maakten al even kennis met het personage van Christine, maar dat was nog maar een voorsmaakj­e. “Iemand vond dat ik een heerlijke bitch neerzette. Ik kon alleen maar dank u zeggen”, lacht Daphne Paelinck, die sinds kort gestalte geeft aan Christine.

Volgens de ene is ze betweterig, volgens de andere behoorlijk vermoeiend. Kijkers van Thuis hadden algauw een mening klaar over nieuwkomer Christine Leysen, een lerares op de school waar Olivia (Moora Vander Veken) werkt. Maar actrice Daphne Paelinck (30), die we na een draaidag nabij de studio’s in Leuven ontmoeten, lijkt allerminst op haar personage. “Ik weet ook niet waarom ik steeds dat soort vrouwen moet spelen”, zegt ze. “Ik ben zo helemaal niet! Ik ben iemand die mensen helpt en het beste wil voor iedereen. Qua karakter zijn we uitersten. Maar ik geniet er van om zo iemand te spelen. Christine is pittig en stout, maar een personage is nooit zo zonder reden. Anders speel je een karikatuur. Haar gedrag heeft een reden, maar daar komen kijkers nog wel achter.”

Daphne filmt momenteel zo’n vier dagen per week. “Christine zou in oorsprong maar enkele weken meedraaien”, aldus Daphne. “Maar mijn rol wordt veel groter. Daar ben ik dankbaar voor. In het begin is het altijd zoeken, en als je zo veel scènes krijgt, heb je de tijd om alle details van je personage te ontdekken en de rol te laten evolueren. Ik weet intussen dat ik zeker tot het einde van dit seizoen mag blijven. Momenteel situeert Christines verhaal zich op school, maar ook dat gaat flink veranderen. Er staan spannende dingen te gebeuren.”

Lerares

Zelf ziet Daphne zich niet als lerares aan de slag gaan. “Ik zie me niet elke dag voor een klas staan. Maar met mijn bedrijfje geef ik elke vakantie musicalwor­kshops, samen met Céline Verbeeck van

Nachtwacht en Helle Vanderheyd­en van De Kotmadam. Op het einde van zo’n week ben ik doodmoe. Daarom krijgen leerkracht­en veel respect van mij. Anderzijds krijg ik veel energie van die kinderen.”

Paelinck gaat al lang mee in de Vlaamse showbizz. Als tiener zat ze in het groepje Jeenz. “De laatste jaren deed ik wat minder voor tv. Maar dat komt vooral omdat ik nooit weet wanneer er audities zijn. Hoe komt het toch dat vele van mijn collega’s dat wel weten? Gelukkig ben ik niet afhankelij­k van televisiew­erk. Met mijn partner Randall maak ik familievoo­rstellinge­n, ik sta op de planken, doe stemmenwer­k en reclamespo­tjes. Ik ben de stem van VTMKZOOM en Zalando. Of ik spreek animatiefi­lms zoals Assepoeste­r in. Een uitdaging, want dat is meer dan gewoon tekst aflezen.

Les Misérables

Paelinck wist al vroeg wat ze wou in het leven. “Ik was zeven toen ik mijn eerste auditie deed. Ik speelde toen anderhalf jaar mee in Les Misérables in de Antwerpse Stadsschou­wburg. Daarna volgde vijf jaar lang de ene na

‘‘Als ‘Thuis’ op een dag stopt, zal ik een traan wegpinken. Dat weet ik nu al.’

de andere musical, tot ik te groot werd voor kinderroll­en. Op dat moment deed mijn grote zus auditie voor Familie. Je moest minstens zeventien jaar zijn. Maar ik wou ook auditie doen, en heb me er binnen gebluft door te stellen dat ik er minstens achttien uitzag. In werkelijkh­eid was ik echt nog een kind. Maar ik had de rol. Twee jaar lang was ik Luka, een meisje in het opvangtehu­is van Marc en Mieke.”

Tijdens de opleiding aan het conservato­rium moest Daphne even stoppen met werken. “Dat was toch de eis. Je mocht die opleiding niet combineren met werk. Stiekem deed ik het toch. Al had een docent iets in de gaten toen ik op een affiche stond. Ik heb zelfs een opname voor een telenovell­e van VTM in alle vroegte laten doorgaan, zodat ik erna naar mijn evaluatie kon gaan.”

De drang om te performen was er altijd al. “Als tiener deed ik Tania Kloek na, die een komische rol speelde in de VTM-reeks Dennis. Ik schminkte me, de tafel was het toneel. Thuis kregen we ook alle steun. Mijn zus wou, en mocht, bij het kinderkoor van de opera. Nu is ze een klassieke zangeres.”

Daphne benadrukt dat haar beroepskeu­ze niets te maken heeft met graag in de schijnwerp­ers staan. “Daarom ging ik ook in Antwerpen wonen. Daar kan ik heerlijk opgaan in de massa.” Paelinck is van Mortsel afkomstig. “Waar ik graag woonde, en speelde op de pleinen en forten. Mijn ouders verhuisden ooit naar Itegem, maar dat was niks voor mij. Een mooi dorp, maar daar viel niks te beleven.

Stress

De eerste opname van Thuis dateert van mei. “Ik had keiveel stress. Nochtans stond ik al in zo veel series: Familie, Wittekerke,

De Elfenheuve­l… Zelfs het hoge draaitempo, met zo’n vijftien scènes per dag, is me niet onbekend. Maar Thuis is de populairst­e soap van Vlaanderen. Haast iedereen kijkt. Gelukkig is het een klein wereldje en kende ik veel mensen. Leen Dendievel (Kaat) kende ik van Spring, Moora Vander Veken (Olivia) is een vriendin en met Tine Priem (Tamara) studeerde ik. Geregeld maken we met de bazen een stand van zaken, en luisteren ze naar onze opmerkinge­n. Bij andere reeksen is dat toch minder.”

De rol als Christine heeft Daphne te danken aan een auditie van drie jaar geleden. “Er kwamen toen enkele jongeren in de reeks, waaronder Tamara. Ik deed auditie, maar de rol ging toen naar Tine. Voor de rol van Christine herinnerde­n ze zich mijn auditie van weleer. Destijds was het een flinke domper dat ik naast de rol greep. Ik had immers zoveel positieve verhalen over de reeks gehoord. Maar toen ik hoorde dat Tine was gekozen, gunde ik haar dat keihard.”

Stiekem hoopt Daphne dat Thuis nog lang doorgaat. “De werkzekerh­eid is meegenomen, maar daarvoor doe ik het niet. Ik heb sowieso financiële stabilitei­t. Wat niet wilt zeggen dat ik rijk ben. Maar ik kan de projecten doen die ik graag doe, en dat is belangrijk. Mocht Thuis ooit stoppen, weet ik nu al dat ik een traan zal wegpinken.”

Thuis, Eén, ma-vr om 20.10u

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Daphne Paelinck.
FOTO DIRK VERTOMMEN Daphne Paelinck.
 ?? FOTO RR ?? Daphne als Christina in Thuis, samen met Olivia.
FOTO RR Daphne als Christina in Thuis, samen met Olivia.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium