Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dimata: 3 keer erin en dan eruit

- JÜRGEN GERIL

“We vervallen na een uur goed spel in nonchalanc­e en dat moet eruit.” Hein Vanhaezebr­ouck Trainer Anderlecht

Velen vonden Landry Dimata al niet goed genoeg meer voor Anderlecht. Jan Mulder riep het luidop, Marc Degryse had zijn twijfels… De jonge spits had na een goed begin met vijf goals bij RSCA plots 641 minuten (!) niet meer gescoord. Hij worstelde met zichzelf.

“Ach, ik ken 500 voormalige Anderlecht­spelers die zulke dingen zeggen”, aldus Hein Vanhaezebr­ouck. “Ik was er altijd van overtuigd dat Landry zou terugkeren. Ik vond hem tegen Zulte Waregem al goed, met goeie looplijnen. Landry gaf toen onze eerste goal aan, maar leed ook een paar keer dom balverlies. Dat soort domme acties onthouden de mensen van een aanvaller die niet scoort. Ik heb hem gezegd dat die zaken uit zijn spel moesten en hij pikte het op.”

Dimata hervond zijn vertrouwen wel bij Jong België, want deze week kwalificee­rde de spits de Belgische beloften nog voor het EK met twee goals tegen Zweden. In die kwalificat­iecampagne trof de Belgische Congolees maar liefst zeven keer raak. Hein wilde dat wel relativere­n. “Bij Jong België krijgt hij meer ruimte. Bij Anderlecht moet Landry onder druk leren voetballen.”

Nu, van Cercle kreeg de aanvaller ook wel heel veel tijd en ruimte, maar hij maakte het wel perfect af. Dimata en Santini zitten nu elk

aan acht goals – samen met Trossard zijn ze Belgisch topschutte­r – maar van het koningskop­pel is geen sprake meer. Santini zit tegenwoord­ig gewoon op de bank, want Vanhaezebr­ouck verkiest terecht de creativite­it van Bakkali achter de diepe spits.

“We zullen nog wel een keer met die twee spitsen spelen, hoor. Ik heb nu twee aanvallers met acht goals na elf matchen, mij hoor je niet klagen. Dimata zullen we donderdag tegen Fenerbahçe en zondag tegen Eupen wellicht zelfs moeten missen, want hij viel uit met een hamstringb­lessure.”

Velen dachten dat de spits zich blesseerde bij het vieren van zijn derde treffer met Amuzu. Meteen daarna vroeg Dimata om een wissel, maar blijkbaar liep hij een verrekking op bij het schieten op doel.

“Doodjammer”, sakkerde Vanhaezebr­ouck. “Want om Europees nog te kunnen overwinter­en, moeten we in de volgende twee matchen tegen Fenerbahçe minstens vier op zes halen en Dimata zat net in de flow.”

Dus toch kopzorgen en er waren er nog. Anderlecht slikte na de 4-0 opnieuw twee domme tegengoals. Echte weggevers, onder meer na balverlies van Trebel.

“Dit was het ideale moment om eens met 4-0 of 5-0 te winnen. Ja, ik ben een mopperaar die daarover zeurt. We vervallen na een uur goed spel in nonchalanc­e en dat moet eruit. Dan kijk ik opnieuw naar mijn bepalende spelers: Didillon, Kums, Trebel… Zij moeten de ploeg alert houden. Iedereen bij ons staat te veel op zijn eigen eilandje. Zelfs als Trebel in de fout gaat bij de tegengoal, moet hij toch zijn verantwoor­delijkheid blijven nemen.”

Comeback Kums

Trebel kreeg dus opnieuw een reprimande. De zoveelste al dit seizoen. Hij is de schietschi­jf die sterk genoeg is om Heins pijlen op te vangen. De anderen zijn daar te frêle voor en Vanhaezebr­ouck maakt daar dankbaar gebruik van. Na de vele moeilijke weken zit er eindelijk ook evolutie in het elftal. De defensie – zonder Vranjes – krijgt vaste vorm. Er is gekozen voor Bakkali als nummer 10 en voor slechts één diepe spits. Daarnaast is het duo Kums-Trebel toch weer terug op het middenveld. “Ik vond Kums héél sterk”, besloot Vanhaezebr­ouck. “Alle passes die hij verstuurde, kwamen aan.”

Anderlecht staat nu weer op drie punten van Club. Akkoord, de zes op zes kwam er tegen een zwak Zulte Waregem en een zwak Cercle, maar dat deerde de Brusselaar­s niet. Zeker hattrickhe­ld Dimata niet. Die nam de wedstrijdb­al mee naar huis.

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium