Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Regering kiest voor F-35 als opvolger F-16”

Tijd tikt voor regering-Michel: offerte vervalt binnen een week

- PETER DE LOBEL

De regering heeft nog een week om te beslissen over de opvolger van de F-16. Volgens sommigen is de keuze voor de F-35 al gemaakt. De regering ontkent noch bevestigt.

Is de beslissing om F-35’s aan te kopen gevallen? Zal het Amerikaans­e toestel de Belgische F-16’s vervangen? Volgens het persagents­chap Belga wel. Het schreef gisteren dat de “keuze voor de F-35 is gemaakt”. De regering zou alleen nog een manier zoeken om dat te kunnen bekendmake­n.

Op het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) willen ze het nieuws “bevestigen noch ontkennen”. Bij premier Charles Michel (MR) houden ze het op “geen commentaar”.

Beslissing al maanden uitgesteld

Wat is dan wel al met zekerheid geweten? Vooreerst dat er wel degelijk een beslissing zit aan te komen. Dat is al maanden zo. In de oorspronke­lijke planning wilde Vandeput de knoop al voor de zomer doorhakken. Maar nu begint de tijd echt te dringen. Er zijn twee officiële kandidaten om de F-16 op te volgen: de F-35 van het Amerikaans­e Lockheed-Martin en de Brits-Europese Eurofighte­r Typhoon. De offerte van Lockheed liep echter af op 14 oktober, de dag van de gemeentera­adsverkiez­ingen. De regering vroeg de Amerikanen daarom om hun aanbod te verlengen. Dat is intussen gebeurd, maar slechts met twee weken. De nieuwe deadline is nu 29 oktober, wordt bevestigd binnen de regering. Eén week is dus al voorbij. Als de regering de F-35 wil kopen, moet ze dat met andere woorden in de komende acht dagen beslissen.

Ruime voorsprong

Zeker is ook dat er al twee kernkabine­tten geweest zijn waarop de F-16-vervanging uitvoerig aan bod is gekomen. Een eerste op 4 oktober, toen kolonel Harold Van Pee, die het vervanging­sdossier leidt, tekst en uitleg kwam geven over de procedure en het resultaat dat ze had opgeleverd. Officieel houdt iedereen daarover de lippen stijf op elkaar, maar indiscreti­es wijzen allemaal in dezelfde richting: de F-35 zou met ruime voorsprong als eerste uit de vergelijki­ng komen. Een tweede kernkabine­t ging over de economisch­e return die gelinkt is aan de aankoop.

Bronnen binnen de regering bevestigen ook dat er daadwerkel­ijk al gesproken is over de manier waarop de communicat­ie gevoerd moet worden zodra er een beslissing is. Maar ze ontkennen tegelijk dat die beslissing al genomen is. “Er is nog geen groen licht”, zegt een bron. Het lijkt contra-intuïtief dat er al over de communicat­ie gesproken wordt, voor er duidelijkh­eid is over wat er gecommunic­eerd moet worden, maar dat kan ermee te maken hebben dat dit allerminst een klein dossier is, en dat er bovendien grote diplomatie­ke belangen meespelen. Een goed voorbereid­e communicat­iestrategi­e moet er mee voor zorgen dat de kandidaat die het niet haalt, dat niet moet vernemen via de media, maar rechtstree­ks van de regering zelf.

Burgemeest­er Vandeput

Nog iets wat zeker is, is dat minister Vandeput binnenkort burgemeest­er van Hasselt wordt. Vertrekken zonder dit aankoopdos­sier af te ronden, zou zonder meer een blamage zijn. Bovendien zou het ook voor zijn opvolger geen cadeau zijn. Als Vandeput het dossier niet beslist krijgt in vier jaar, welke kans heeft zijn vervanger dan in slechts een handvol maanden? Het gaat om een enorme aankoop, een symbool en een aanzienlij­k deel van het investerin­gspact van de regering. Een beslissing zit er dus echt wel aan te komen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Een F-35-toestel van de Amerikaans­e luchtmacht.
FOTO EPA-EFE Een F-35-toestel van de Amerikaans­e luchtmacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium