Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Medische primeur: Roman laat verlamde arm weghalen voor robotarm

Roman Hoebrechts (52) uit Wijnegem wil door ingreep verlamde arm weer kunnen gebruiken

- KRISTIN MATTHYSSEN

De 52-jarige Roman Hoebrechts uit Wijnegem hield aan een hersenbloe­ding een halfzijdig­e verlamming over. Omdat hij niets meer kan met zijn rechterarm, heeft hij in Wenen een zenuwtrans­plantatie ondergaan. Volgend jaar laat hij ook zijn hand amputeren, zodat hij een bionische arm kan krijgen. Een wereldprim­eur. “Mijn arm hangt er nog aan, maar ik ben er nu niks mee. Hij hangt gewoon in de weg.”

Roman had een bakkerij in ’s-Gravenweze­l, Schoten en Merksem, toen hij op 20 februari 2011 om 4u ’s nachts tijdens het werk neerzeeg in de bakkerij. “De eerste twee weken lag ik in AZ Klina in Brasschaat. Daarna volgden nog 3,5 maanden van intensieve revalidati­e in De Mick. Praten, eten: ik moest alles opnieuw leren.”

Op YouTube gezien

Roman is blijvend halfzijdig verlamd langs rechts. “Dankzij een operatie werd een spier verlegd in mijn been, zodat het opnieuw plooit. Na een jaar kon ik vrij goed opnieuw stappen. Omdat ik al linkshandi­g was, kan ik mij goed uit de slag trekken met mijn linkerhand. Maar die verdomde rechterarm wil niet meer mee. Hij kan niet bewegen zoals ik het wil en hangt gewoon in de weg.”

Van zijn arts kreeg Roman te horen dat hij zijn situatie moest aanvaarden. “Maar op het internet zag ik op YouTube een filmpje van professor Oskar Aszmann, een professor aan de universite­it van Wenen, die via het transplant­eren van zenuwen patiënten een bionische arm geeft zodat ze hun hand opnieuw kunnen bewegen. De fijne motoriek is niet zoals van een gewone hand, maar je kan wel opnieuw je hand roteren, polsbewegi­ngen doen en je vuist open- en dichtknijp­en.”

Professor Aszmann verricht de operatie normaal bij mensen die hun hand verliezen door een ongeval, maar de professor was drie jaar geleden bereid om ook Roman Hoebrechts op consultati­e te ontvangen. “Tijdens die eerste consultati­e bracht dokter Aszmann sensoren aan op mijn borstspier­en en triceps, en die functionee­rden nog zo goed dat hij overtuigd was dat de operatie ook bij mij kon slagen.”

Terugbetal­ing niet zeker

Terug in België probeerde Roman Hoebrechts de mutualitei­t te overtuigen voor een terugbetal­ing. “Ik moest verschille­nde aanbevelin­gen van dokters verzamelen, maar in juni dit jaar liet het Riziv weten dat het mijn aanvraag heeft afgekeurd, omdat een van de artsen hier geschreven had dat het een experiment­ele behandelin­g is. Dat klopt niet, want dokter Aszmann voert ze in Oostenrijk dagelijks uit, maar het is wel de eerste keer dat ie- mand zijn hand laat amputeren om een bionische te krijgen. Hier in België ligt het ethisch gezien moeilijk. Oké, die arm hangt er nog aan, maar ik ben er niks mee.”

De totale operatie wordt geraamd op 80.000 euro. Waarschijn­lijk zal de mutualitei­t wel tussenkome­n in een gedeelteli­jke terugbetal­ing van de robotarm. “Al is dat nog niet zeker. Normaal heeft iedereen met een amputatie recht op een prothese, maar ik heb een hersenbloe­ding gehad.”

Herman Janssens van bakkerij Manus in Kapellen en Brasschaat schonk al twee keer de opbrengst van een feest aan zijn oud-collega en vriend Roman, om alles mee te sponsoren. “Ik kan hem daar niet genoeg voor bedanken. Herman is mij wekelijks komen bezoeken toen ik revalideer­de in De Mick.”

Zenuwen uit benen

Op 18 september verbleef Roman enkele dagen in Wenen voor een eerste operatie. “Hierbij werden zenuwen uit mijn benen gehaald en getranspla­nteerd naar mijn bovenarm. De professor heeft de ongeveer 25 centimeter lange zenuwen binnengebr­acht via een snede aan mijn oksel naast mijn borstspier­en en ze tot mijn elleboogho­lte getrokken. De operatie was heel pijnlijk. De zenuwen moeten nu aan elkaar groeien. Dit proces zou zes tot negen maanden duren. Elke veertien dagen moet ik de professor updaten over mijn toestand.”

Opladen zoals gsm

Vermoedeli­jk in juni 2019 moet Roman opnieuw naar Wenen waar een bionische hand onder zijn arm gebonden zal worden. “Mijn kinesist gaat mee, want hij krijgt aangeleerd hoe hij mij de bewegingen moet aanleren. Daarna ga ik drie maanden met die bionische arm oefenen in Revarte in Edegem. De volgende operatie in september wordt het breken van mijn bovenarm om hem weer recht te zetten – nu zit hij in een spastisch patroon – en de amputatie van mijn hand en een stukje onderarm. Als de stomp dichtgegro­eid is, zou de bionische hand vrijwel onmiddelli­jk moeten functioner­en, omdat ik er al drie maanden mee geoefend heb. Daarna zal ik ’s avonds mijn robothand gewoon in het stopcontac­t moeten steken om de batterij op te laden, zoals je met een gsm doet.”

Ook voor professor Oskar Aszmann is de Belg interessan­t studiemate­riaal. “Weinig mensen willen na een hersenbloe­ding deze pijnlijke operaties nog doen, omdat ze al zo’n lijdensweg hebben doorgemaak­t. Maar ik ben nog jong en wil geen hele leven met een arm rondlopen die niet luistert naar mij.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Roman Hoebrechts met delitteken­s op zijn borst en elleboog van de operatie inseptembe­r. Toen werden zenuwen uit zijn benen naarzijn arm getranspla­nteerd.
FOTO MIA UYDENS Roman Hoebrechts met delitteken­s op zijn borst en elleboog van de operatie inseptembe­r. Toen werden zenuwen uit zijn benen naarzijn arm getranspla­nteerd.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Zo ziet een bionische arm eruit.
FOTO MIA UYDENS Zo ziet een bionische arm eruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium