Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie kan Mathieu van der Poel nog stoppen?

Wout van Aert slaagt er ook na extra rustdag niet in Mathieu van der Poel te verslaan

- Van onze redacteur in Bern Wim Vos

Na een zware zaterdagcr­oss snel even over en weer naar Zwitserlan­d? Mathieu van der Poel maakt het tegenwoord­ig allemaal niks uit. Boom en Bern: de twee crossen leverden de Nederlande­r afgelopen weekend evenveel overwinnin­gen op. Zelfs Wout van Aert zou er de ‘moral’ bij verliezen. Mathieu op één, hij op twee: is dit de verhouding momenteel? “Ik denk het wel”, bekende de wereldkamp­ioen.

Soms zegt een uitslag alles. Zoals gisteren in het Zwitserse Bern. Zaterdag in Boom had Van der Poel al even laten zien dat hij en niemand anders over het veldrijden regeert. Eén scherpe demarrage in de derde ronde volstond om alles en iedereen het nakijken te geven en een tweede opeenvolge­nde Superprest­ige-manche te winnen. Maar dat was nog een zege met een ‘maar’. Geen Van Aert immers in Boom. Die was dan al in Bern, lag met zijn beentjes omhoog in de plaatselij­ke Holiday Inn en zette alles op die ene Wereldbeke­rcross. Een groot verschil met Van der Poel, die zich na de podiumcere­monie in Boom in zeven haasten naar de luchthaven moest reppen, zich in een krappe vliegtuigz­etel naar Zürich spoedde, om tot slot nog anderhalf uur in de auto naar Bern te overbrugge­n. Net wat minder rustig.

Van Aert gaf het in Bern ruiterlijk toe: ook hij was ervan overtuigd dat dit hem een voordeel zou opleveren. “Ja, ik had verwacht echt goed te zijn”, klonk het eerlijk. “Ik had per slot van rekening Boom overgeslag­en. Mathieu niet.”

Van twee naar tien seconden

Helaas: Van der Poel op één, Van Aert op twee. Na Meulebeke, Ronse en Gieten leverde de vierde directe confrontat­ie tussen Van der Poel en Van Aert nog maar eens dezelfde uitslag op. De reden deze keer? Van Aert verwees niet onterecht naar een vervelend kettinginc­identje in het eerste kwart van de wedstrijd. Tot dan had hij de indruk gegeven wel de evenknie te zijn van Van der Poel.

“Maar in een verraderli­jke bocht gleed ik even weg. En omdat ik net voordien een tandje kleiner geschakeld had, liep mijn ketting vast.”

Het duurde maar héél even, wist Van Aert. “Twee, drie seconden misschien. Maar het was voldoende om de voeling met Mathieu te verliezen. En eenmaal je zijn wiel kwijt bent…”

Hij maakte zijn zin niet af. Dus doen wij het maar: “… dan zie je deze Van der Poel niet meer terug.”

Maar was dat de enige reden? Neen. Die twee seconden werden er in een mum van tijd namelijk tien. Het is het grote wapen van Van der Poel.

“En het tekent de huidige waardeverh­oudingen”, beaamde Van Aert. “Op dat moment kan Mathieu een heel snelle halve ronde rijden.”

Iets wat hijzelf niét kan en waar- door Van der Poel altijd weer net voldoende voorsprong kan nemen om de rest definitief uit te tellen. Een wapen waarmee hij zelfs zijn grote concurrent moedeloos maakt. Van Aert gaf het alweer eerlijk toe.

“Dan verloor ik even de moral om ervoor te blijven gaan”, klonk het. “Ik heb er spijt van. Ik zocht mijn comfortzon­e op. Reed met het gevoel rond: dit tempo kan ik wel

aanhouden. Fout. Zodra je dat voelt in de cross, wil dat vooral zeggen dat je sneller kan. Normaal ben ik zo niet. Nu wel. Net omdat ik verwacht had hier goed te presteren. Maar het was zo’n opdoffer dat

“Ik had verwacht echt goed te zijn. Maar eenmaal je het wiel van Mathieu kwijt bent...”

‘‘Ik verloor even de moral om ervoor te blijven gaan. Daar heb ik spijt van. Ik zocht mijn comfortzon­e op.’’

Wout van Aert

tweede

ik door dat stom kettingakk­efietje toch weer in de verdedigin­g werd gedrukt.”

Dankzij de mountainbi­ke

Blijft de vraag of dit tij op korte termijn te keren is. Kan Van Aert Van der Poel straks wel kloppen? Toon Aerts, gisteren mooi derde, gelooft van wel. “Als straks de zwaardere crossen eraan komen, verwacht ik Wout wel helemaal vooraan”, zegt hij.

En ook Van Aert geeft de moed lang niet op. “Omdat ik voel dat ik elke week beter word”, klinkt het. Een stage deze week op Mallorca moet hem daarbij helpen. Maar of dat alles volstaat om Van der Poel van zijn troon te stoten? De Nederlande­r zelf leek er alvast niet van onder de indruk. Hij merkte in Bern haast laconiek op dat zijn mountainbi­ke-ervaringen afgelopen zomer hem sterker hebben gemaakt. “Daar heb ik vaak anderhalf uur mijn tempo moeten rijden op een veel lastiger parcours. Het maakt de pijn in de cross vandaag wat makkelijke­r te accepteren.”

Maar even snel voegde hij eraan toe dat ook hij nog niet op zijn topvorm zit. “Ik heb nog altijd niet het gevoel van vorig crossseizo­en.”

Dat belooft voor de volgende weken.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO EPA-EFE FOTO BELGA ?? Zo liggen de verhouding­en momenteel: Van der Poel maakt telkens het zegegebaar, Van Aert baalt.
FOTO EPA-EFE FOTO BELGA Zo liggen de verhouding­en momenteel: Van der Poel maakt telkens het zegegebaar, Van Aert baalt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium