Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Groen dat N-VA gaat testen op gemeentera­ad: dat is theater”

Groen ‘test’ N-VA door symbooldos­siers op tafel te gooien tijdens gemeentera­ad vanavond

- (kvh)

Wouter Van Besien (Groen) legt vanavond op de gemeentera­ad twee groene symbooldos­siers op tafel. Over het invoeren van een autoluwe binnenstad en de aanpak van de wachtlijst voor een sociale woning liggen N-VA en Groen ver uiteen. Wil Groen burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) testen in zijn verzoening­sbereidhei­d en forceert hij hiermee de onderhande­lingen? Politicolo­og Dave Sinardet ziet vooral veel theater.

Door net op dit moment twee thema’s op de gemeentera­ad te brengen waar N-VA een uitgesprok­en ander standpunt heeft, lijkt het erop dat Groen-kopman Wouter Van Besien burgemeest­er Bart De Wever uit zijn tent probeert te lokken.

Met plezier

“We zitten midden in een perceptieo­orlog”, zegt professor politicolo­gie Dave Sinardet hierop. “Eerst was er het stukje theater van De Wever in Jambers. Vanuit een plotse emotionele opwelling is de burgemeest­er tot inzicht gekomen, hij is de oorlog met links moe, zei hij. Nochtans heeft hij die oorlog zelf gestart en met veel plezier onderhoude­n. Toevallig komt hij tot inkeer wanneer de verkiezing­suitslagen het voor hem strategisc­h interessan­t

om de deur naar links open te houden.”

“De reactie van Wouter Van Besien nu behoort tot eenzelfde register. Ook hij voert een stukje theater op, maar dan in de gemeentera­ad. Uiteraard is het voor Groen niet menens om nu over deze voorstelle­n tot een beslissing te komen. Mijn gevoel is dat Van Besien vanavond met een stukje theater het theater van de burgemeest­er wil bestrijden.”

Of Groen hiermee de onderhande­lingen bemoeilijk­t of forceert? Dave Sinardet meent geen van beide. “Het is theater, de voorstelle­n van Groen hebben helemaal niets te maken met reële stappen in de onderhande­lingen onderweg naar een mogelijke coalitie. Zoiets doe je niet via de gemeentera­ad. Je kunt

er wel uit afleiden dat er niet meteen toenaderin­g is tussen beide partijen. Met de verkiezing­en van mei volgend jaar in het achterhoof­d is Groen in ieder geval geen vragende partij om in een construcma­ken

tie met N-VA te stappen. Maar aangezien een deel van zijn kiezers wil dat het minstens toch probeert met N-VA, mag Groen de deur ook niet meteen dichtslaan en ontstaat er dus een percepties­trijd: De Wever wil tonen dat hij wil verzoenen, maar dat Groen onwillig is, Groen wil laten zien dat Bart De Wever het niet

echt meent.”

Monstercoa­litie

Behalve Wouter Van Besien heeft afgelopen vrijdag ook de Mechelse Groen-kopman Kristof Calvo aan N-VA een opvallende suggestie gedaan. Volgens Calvo is er geen toenaderin­g met Groen mogelijk zolang De Wever én burgemeest­er én partijvoor­zitter is.

Sinardet: “Zowel partijvoor­zitter als burgemeest­er zijn, in welke stad dan ook, heb ik altijd al problemati­sch gevonden. Als De Wever bovendien een uitgesprok­en Antwerpse verzoening­scoalitie moet leiden en tegelijk als N-VA-voorzitter ten strijde trekken tegen de andere partijen met een hard discours over diversitei­t, begrijp ik wel dat eventuele coalitiepa­rtners daarover bezorgd zijn.”

“Er is trouwens een precedent. In 1994 heeft de monstercoa­litie van de Volksunie met de christende­mocraten, groenen, liberalen en socialiste­n geëist dat Bob Cools niet langer burgemeest­er zou zijn. Nochtans waren de socialiste­n de grootste partij en had Cools zelf ook niet slecht gescoord. Maar omdat Cools symbool stond voor het verleden, hielden de coalitiepa­rtners vast aan dat veto. Leona Detiège is toen burgemeest­er geworden. Dus ja, Groen kan eisen dat De Wever fulltime met zijn stad bezig is, maar ik kan het me niet inbeelden dat N-VA nu nog van voorzitter zal wisselen.”

Dave Sinardet

Politicolo­og

“De Wever wil laten zien dat Groen onwillig is, Groen dat De Wever het niet echt meent.”

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ?? Wouter Van Besien en Bart De Wever.
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA Wouter Van Besien en Bart De Wever.
 ?? FOTO POL DE WILDE ??
FOTO POL DE WILDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium