Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen statement, wel afstraffin­g

Telenet Giants Antwerp domineert eerste helft tegen kampioen, maar wordt na rust weggespoel­d

- PATRICK CEULEMANS

Wat een gemiste kans voor Telenet Giants Antwerp. Het domineerde de eerste helft, maar kon dat niet omzetten in een overwinnin­g. Weg statement tegen de kampioen. Vooral de zwakke tweede helft zadelt coach Roel Moors met vraagteken­s op. De Giants missen op dit moment body en kracht. Pijnpunten die dringend moeten worden weggewerkt om geloofwaar­dig over te komen als titelprete­ndent.

Arik Shivek, de Israelisch­e ex-coach van de Giants die als laatste een trofee veroverde met de Antwerpse club (Beker van België in 2007), was in het land en trok met voorzitter Roger Roels naar Oostende. Shivek zag zijn ex-team na een sterke eerste helft volledig weggespeel­d worden door een fysiek sterk Oostende. Nochtans acteerden de Sinjoren in de eerste helft wel op niveau. Defensief zat het redelijk snor en aanvallend liep het via verschille­nde spelers lekker. De Giants ontwikkeld­en snelheid en dropten vijf bommen, twee van Vic Sanders, in de eerste helft. Ze vergaten tegen een op dat moment twijfelend Oostende een voorsprong (14-23 en 29-37) te verzilvere­n. De jonge spelersgro­ep, gemiddeld 22 jaar, was te haastig, leed balverlies en Oostende remonteerd­e via Dusan Djordjevic en T.J. Williams. De Amerikaans­e guard maakte na een kuitblessu­re zijn debuut voor de kustploeg door de grote poort. Dat maakte dat de Giants halfweg slechts een

37-39-bonus op zak hadden.

Van het kastje naar de muur

Wie had gehoopt op een spannende tweede helft, was eraan voor de moeite. De Giants misten punch en reageerden als watjes op het fysiek sterke Oostende. “Zij grepen ons bij de keel en wij hadden geen antwoord”, sakkerde Vic Sanders. Hans Vanwijn schuwde het contact en werd koud gepakt door Vincent Kesteloot. De Antwerpena­ar van Oostende was met tien punten in de tweede helft de bezieler van de uitloper van Oostende: 66-51. Ook Chase Fieler (17 punten in de tweede helft) T.J. Williams (19 punten, 4 assists) en generaal Dusan Djordjevic (10 punten, 4 rebounds en 5 assists in amper 15 minuten) speelden de Sinjoren van het kastje naar de muur.

Bij 75-54 was de twintiger en bij 88-58 zelfs de dertiger een feit. In het slot konden de Giants nog wat milderen, maar een pijnlijke afstraffin­g aan de kust werd niet meer vermeden.

“Hier zat uiteraard veel meer in”, besefte coach Roel Moors. “We hadden kansen in de eerste helft om met een grote voorsprong naar de kleedkamer te trekken. Over de tweede helft kan ik kort zijn. Wie schrik heeft, krijgt slaag hé. Proficiat aan Oostende, zij waren fysiek duidelijk meer klaar dan wij.

‘‘Wie schrik heeft, krijgt slaag, hé.’’ Roel Moors Coach Telenet Giants Antwerp

Maar ik blijf er bij dat er mogelijkhe­den zijn tegen de kustploeg. We moeten dan wel dringend fysiek slimmer acteren. Dat we Moses Kingsley missen? Dat is zo, maar hij is nog twee maanden out en daar moeten we niet over zeuren. We moeten dat als collectief oplossen. We deden dat tegen Cantu en Lietkabeli­s. Ook tegen de Belgische toppers moet dat lukken.”

Met de Nigeriaans­e center Moses Kingsley beschikken de Sinjoren wel over fysieke kracht inside. Het zijn de overige spelers die fysiek een stap voorwaarts moeten zetten. Dat is dan weer een moeilijke oefening. Daar ben je immers mee geboren. Thomas Akyazili beschikt wel over atletisch vermogen, maar is na een lange revalidati­e en rugblessur­e nog ver van zijn beste niveau.

Met woensdag de Champions League-wedstrijd tegen Hapoel Jeruzalem en zondag de topper tegen Charleroi, telkens in de Lotto Arena, is er weinig tijd voor de sportieve staf om de selectie van Telenet Giants Antwerp om te vormen tot krijgers.

 ?? FOTO RUDY DECLERCK ?? De Oostendse generaal Dusan Djordjevic.En de Giants, die kunnen alleen maar toekijken.
FOTO RUDY DECLERCK De Oostendse generaal Dusan Djordjevic.En de Giants, die kunnen alleen maar toekijken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium