Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Khashoggi werd gedood tijdens gevecht

-

Achttien dagen na zijn verdwijnin­g heeft Saudi-Arabië toegegeven dat journalist Jamal Khashoggi overleden is. Volgens het regime werd hij gedood tijdens een handgemeen op het consulaat in Turkije. De internatio­nale druk om de moordenaar­s te straffen, neemt intussen toe.

Eerst wisten ze niets over de verdwijnin­g van Jamal Khashoggi (59). Daarna was hij wel op het consulaat in Turkije geweest, maar had hij dat springleve­nd verlaten. Achttien dagen na zijn verdwijnin­g geeft Saudi-Arabië toe dat de dissidente journalist er overleden is na een gevecht. In een mededeling stelt de Saudische openbare aanklager dat “de discussies tussen Jamal Khashoggi en diegenen die hij ontmoette in het Saudische consulaat in Istanbul, ontaardden in een vuistgevec­ht, dat leidde tot zijn dood”.

De eindredact­rice van Khashoggi bij de Amerikaans­e krant Washington Post noemt de uitleg van de Saudische overheid “volslagen bullshit”. “Wat voor eerlijk ‘gevecht’ zou hij hebben gehad tegen vijftien andere mannen? En wie brengt een botzaag mee naar een ‘discussie’?! De dwaasheid van deze verklaring is verbijster­end”, tweette Karen Attiah. De Amerikaans­e president Donald Trump noemde de verklaring dan weer geloofwaar­dig. “Maar wat er met hem is gebeurd, is onacceptab­el”, voegde hij eraan toe. Zowel de Verenigde Naties als Amnesty Internatio­nal roepen op tot een onafhankel­ijk onderzoek.

 ?? FOTO AP ?? Jamal Khashoggi.
FOTO AP Jamal Khashoggi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium