Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tramreizig­ers zien Opera dag na dag veranderen

In maart van volgend jaar gaat premetrost­ation opnieuw open voor het publiek

- PATRICK VAN DE PERRE

Sinds enkele dagen kunnen tramreizig­ers de arbeiders op het gesloten premetrost­ation Opera aan het werk zien. De houten panelen die de werf van de sporen scheidden, zijn verdwenen. Tegen maart moet het station opnieuw open zijn voor het publiek.

Op -3, het derde ondergrond­se niveau van wat een van de grootste vervoerskn­ooppunten voor het openbaar vervoer gaat worden, zijn de tegels van het perron al zichtbaar en is de vloer gelegd. Wie de wirwar aan kabels en de hekken wegdenkt, ziet hoe er vanaf maart 2019 forenzen staan te wachten op het perron.

“Op de afwerking na zijn de perrons klaar. Op de verschille­nde niveaus worden de muren betegeld en ook de traphallen en de vloer moeten nog worden afgewerkt”, zegt Koen De Paepe. Hij is werftoezic­hter voor de stad Antwerpen onder het Operaplein.

De man met de toeter

De nieuwe situatie zorgt ervoor dat er een aantal veiligheid­smaatregel­en genomen moet worden. “Tot voor kort waren de arbeiders afgescherm­d van het spoor, maar dat is nu niet meer het geval. En dat hebben we opgelost door iemand de opdracht te geven om de arbeiders te waarschuwe­n wanneer er een tram aankomt”, zegt Koen De Paepe.

Het is ‘de man met de toeter’, die deze klus voor zijn rekening neemt. Telkens er een tram aankomt, geeft hij een flinke stoot op zijn hoorn. Dan weten de arbeiders dat het even opletten geblazen is.

“We werken op sommige momenten de klok rond. Een aantal klussen wordt ’s nachts uitgevoerd. Maar we willen ook overdag aan het werk blijven om geen achterstan­d op te lopen.”

Niet alleen de perrons krijgen steeds meer vorm. Ook de ondergrond­se fietsensta­lling, die goed is voor ongeveer 340 fietsen, is grotendeel­s klaar.

De ruwbouw van de lichtput, die vanop het Operaplein voor licht op de perrons moet zorgen, is ook klaar. “Er is al een portiek geplaatst en er komt er binnenkort nog een aantal bij. Ook de glazen wand die de lichtput bovengrond­s afschermt, wordt wellicht volgende maand geplaatst”, legt Koen De Paepe uit.

Als alles volgens plan verloopt, gaan de perrons van het premetrost­ation Opera en de ondergrond­se fietsensta­lling in maart van volgend jaar open.

Voor de autotunnel­s en de ondergrond­se parkeergar­age is het nog wachten tot 2020. Tot die tijd blijft de knip in de Leien gehandhaaf­d. “Toch is ook in de autotunnel­s al flink wat werk geleverd. De ruwbouw is klaar en ook de ondergrond en het dak, dat tegelijker­tijd het Operaplein vormt, zijn klaar. Ook hier kunnen we over een aantal maanden met de afwerking beginnen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Tramreizig­ers zien in het gesloten premetrost­ation Opera sinds enkele dagen de arbeiders aan het werk.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Tramreizig­ers zien in het gesloten premetrost­ation Opera sinds enkele dagen de arbeiders aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium