Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slimme ID-kaart voor ambulancie­rs

15.000 hulpverlen­ers krijgen badge tegen terreur

- (cm)

In België maakten we het gelukkig nog niet mee: een bom in een ambulance, gericht tegen onder meer hulpverlen­ers bij een eerste bomaanslag. De overheid maakt nu werk van slimme identifica­tiebadges voor duizenden spoedmedew­erkers.

spoedartse­n, ambulancie­rs. In de chaos na een aanslag is het niet evident voor politie of militairen om ‘legitiem’ spoedperso­neel te identifice­ren. Er zijn nu wel badges, maar “het huidige onderschei­dingsteken is gemakkelij­k na te maken, bevat geen foto en kan in onvoldoend­e mate dienen om hulpverlen­ers of ambulancie­rs te identifice­ren”, klinkt het bij de FOD Volksgezon­dheid.

Daarom laat de FOD nu officieel slimme badges maken, met een foto en hologram. In totaal zo’n 15.000 stuks, die tot 2027 stelselmat­ig in omloop komen. Het is een van de aanbevelin­gen uit de kamercommi­ssie na de terreuraan­slagen, klinkt het bij het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

“Een uitstekend idee”, vindt Jan Stroobants, voorzitter van de vereniging van Belgische spoedartse­n. “Dergelijke tweefaseaa­nslagen zijn bedoeld om te destabilis­eren. Gelukkig hebben we zo’n scenario hier nog niet meegemaakt, maar niemand zou het accepteren als men zich niet voorbereid­t op zaken die elders al wel zijn voorgevall­en.”

Veiliger gegevens invoeren De slimme badge moet trouwens ook de inzet van de spoeddien Verpleegku­ndigen,

sten optimalise­ren. Met ook een tablet zullen ambulancem­edewerkers snel in applicatie­s moeten kunnen inloggen om de toestand van patiënten door te geven.

“Met alle informatie over de gereden ritten, zullen we ook het ambulancev­erkeer beter kunnen monitoren, zoals de snelheid van de interventi­es, enzovoort”, zegt

Jan Eyckmans, woordvoerd­er van de bevoegde FOD.

 ?? FOTO BELGA ?? Een ambulance rijdt richting Zaventem op 22 maart 2016.
FOTO BELGA Een ambulance rijdt richting Zaventem op 22 maart 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium