Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-diamantspe­urder schuldig aan witwasprak­tijken

Agim D.B. krijgt achttien maanden met uitstel

-

Het Antwerpse hof van beroep heeft Mechelaar en exdiamants­peurder van de federale politie Agim D.B. veroordeel­d tot achttien maanden met uitstel. De man werd schuldig bevonden aan witwassen. Naast zijn celstraf, werden ook een partij goud, een diamant én een auto verbeurdve­rklaard.

Agim D.B. was niet de eerste de beste politiespe­urder. Jarenlang joeg hij op diamantair­s die sjoemelden met hun stenen en geld probeerden te versluizen naar belastingp­aradijzen. Hij was een expert op het vlak van diamantfra­ude en werd zelfs in opdracht van de Verenigde Naties ingezet in de strijd tegen bloeddiama­nten in Afrikaanse oorlogsgeb­ieden.

Maar D.B. kwam ruim drie jaar geleden zelf in het vizier van het gerecht na een verdachte transactie die hij had uitgevoerd bij een wisselkant­oor in Antwerpen. Collega-speurders beten zich vast in de handel en wandel van D.B. en stelden vast dat er voor ettelijke tienduizen­den euro’s aan verdachte stortingen waren gedaan.

Dat een groot deel van die stortingen gelden waren afkomstig van D.B.’s werk voor de Verenigde Naties, werd door het hof van beroep van tafel geveegd. Volgens de raadsheren was het duidelijk dat heel wat geld een illegale herkomst had en dat het werd witgewasse­n. Er werd zelfs een vervalst document teruggevon­den om het legaal te proberen maken. Ook de omwisselin­g van Britse ponden

gebeurde volgens het hof alleen maar om geld wit te wassen. Daarnaast werden er bij een huiszoekin­g in de woning van

Agim, in Mechelen, een grote partij aan diamanten en goud aangetroff­en. Het grootste deel daarvan was afkomstig van een vennootsch­ap van een bevriend diamantair die in de financiële problemen zat. D.B. bewaarde het goud en de diamanten thuis. Zo zou vermeden worden dat schuldeise­rs ze in beslag zouden nemen. Agim had volgens het gerecht moeten weten dat de diamanten verduister­d waren uit de noodlijden­de vennootsch­ap.

Diamant

Bij de huiszoekin­g werd ook een diamant van 1,11 karaat aangetroff­en. Volgens het hof van beroep had D.B. de diamant niet legaal aangekocht.

Het hof van beroep tilde zwaar aan de feiten. En hoewel D.B. in eerste aanleg nog werd vrijgespro­ken voor witwas, werd hij nu schuldig bevonden. Dat hij politieman was en een voorbeeldf­unctie had, maakte de zaak des te erger. Volgens het hof hebben ook D.B.’s collega’s schade geleden door de praktijken van de man.

Agim D.B., die ondertusse­n geen politieman meer is, werd veroordeel­d tot achttien maanden cel met uitstel. De bevriende diamantair die goud en diamanten aan D.B. gaf om ze te bewaren, liep twaalf maanden met uitstel op.

Het hof verklaarde ook vierhonder­d gram goud, acht gouden munten, een diamant van 1,11 karaat, ruim 21.000 euro cash en de Range Rover Evoque van D.B. verbeurd.

 ?? FOTO RR ?? Agim D.B.
FOTO RR Agim D.B.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium