Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Over de Lockheed Martin F-35

- (agy)

Hebben ze nu de juiste gekozen?

Dat de F-16’s aan vervanging toe waren, daarin geven experts de regering gelijk. Meer investeren in defensie is bovendien een absolute eis van de NAVO. Als je dan kijkt welke pistes op tafel liggen, dan is de F-35 van het Amerikaans­e Lockheed Martin volgens experts vandaag het beste toestel. En Nederland, waar ons leger nauw mee samenwerkt, koos al voor de jet. Alleen zullen de eerste exemplaren pas in 2023 geleverd worden, de laatste in 2030.

Zijn de toestellen tegen dan niet verouderd?

Daar waarschuwe­n experts voor. Vandaag zijn de toestellen spitstechn­ologie, in 2030 kan dat al helemaal anders zijn. “De evolutie gaat zo razendsnel, dat je dat eigenlijk heel moeilijk kunt voorspelle­n”, zegt defensie-expert Luc De Vos. “Het is niet denkbeeldi­g dat oorlogsvoe­ring dan vooral met drones gebeurt.”

Is het wel slim om in de VS te bestellen?

Jarenlang konden we op de Amerikanen bouwen voor onze veiligheid, maar dat lijkt nu toch voorbij. Obama was al weigeracht­ig, Trump heeft er helemaal geen zin in. “De NAVO schuift steeds meer op naar een commerciee­l vehikel voor de Amerikaans­e militaire industrie”, zegt professor geopolitie­k David Criekemans (UA). “Als iedereen in Europa intekent op de F-35, dan vloeien miljarden belastingg­eld naar Amerika. Geld dat je ook kunt gebruiken om in Europa een militaire industrie op poten te zetten en daar dan zelf de vruchten van te plukken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium