Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De natuur haar gang laten gaan houdt risico’s in”

Ondanks protest: experts vinden dat grootbreng­en met de hand niet gunstig is voor ‘wilde’ dieren

- BIEKE LATHOUWERS

De vier jachtluipa­ardenwelpj­es die gestorven zijn in de Olmense Zoo beroeren de gemoederen. Is het de schuld van de zoo? Hadden ze toch niet beter ingegrepen? En wat met de overheid, met haar nieuwe beleid om de natuur haar gang te laten gaan? Is dat niet nutteloos voor dieren die toch al in gevangensc­hap leven? Experts pleiten er alleszins niet voor om in te grijpen. “Bij het grootbreng­en met de hand verliezen dieren instincten. En een eerste worp loopt sowieso vaak fout af.”

Bij de Olmense Zoo hadden ze er lang op gewacht, het was dertien jaar geleden dat er nog eens jachtluipa­ardjes geboren waren. Maar omdat de moeder te weinig pap had, gingen de vier jongen te snel op pad, op zoek naar voedsel, en raakten ze ondervoed en onderkoeld. Ingrijpen mocht niet. Sinds kort volgt de Olmense Zoo – op vraag van de overheid - een nieuw beleid waarbij de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Dat wilde zeggen dat de dierenarts en de verzorgers zo min mogelijk mochten tussenkome­n na de bevalling.

Correct gehandeld

“Volgens mij is hier correct gereageerd”, zegt Tim Bouts, dierenarts bij Pairi Daiza. “Handopfok is allesbehal­ve ideaal. Dieren verliezen daardoor instincten. Als we ooit als het nodig is - jachtluipa­arden willen uitzetten, kan dat niet met dieren die met de hand zijn grootgebra­cht. Dat willen we er dus uitkrijgen.”

Maar het was Lisa’s eerste worp…

Peter Bols Prof Diergenees­kundige Wetenschap UA

‘‘Het gebeurt geregeld dat mama’s hun eerste jongen doodbijten of opeten. En niet enkel bij wilde dieren.’’

“En dat loopt jammer genoeg af en toe fout”, weet bioloog Robby Van Der Velden.

“Klopt”, beaamt Tim Bouts. “Een eerste nest is vaak niet succesvol. Dat is trouwens niet alleen bij katachtige­n zo. In dierentuin­en, maar ook in het wild. De beestjes weten dikwijls niet wat hen overkomt en ze hebben soms nooit eerder een jong gezien. Dat is beangstige­nd en zorgt voor veel stress.”

Ook Peter Bols, professor doctor van het departemen­t Diergenees­kundige Wetenschap aan de Universite­it Antwerpen, weet dat moederdier­en vaak niet van de eerste keer een vlekkeloos parcours lopen. “Het gebeurt zelfs geregeld dat mama’s hun eerste jongen doodbijten of opeten. Een eerste bevalling is iets heel speciaal, maar evengoed iets heel moeilijk en stressvol. Niet alleen bij wilde dieren trouwens. Ik heb ooit geweten dat een koe bij haar eerste jong een keizersned­e moest ondergaan en daarna probeerde om het te doden. Zij wist niet wat er gebeurde en was bang.”

De Olmense Zoo zegt dat ze han- delde volgens een nieuw beleid op vraag van de overheid. Maar die raden tussenkome­n enkel af, verbieden het niet. Of er wel of niet wordt ingegrepen, ligt nogal eens aan de waarde van het dier. Is een dier sterk bedreigd? Belangrijk voor een kweekprogr­amma? “Of heeft het individuee­l veel waarde? Dat zien we bijvoorbee­ld bij veulens. Daar wordt geregeld ingegrepen omdat een veulen op zich veel waard is”, weet Peter Bols. “Als je ervoor kiest om dieren in een zoo een zo natuurlijk mogelijke manier van leven te geven, houdt dat risico’s in. Als je ingrijpt, worden de jongen hoe dan ook tegennatuu­rlijk grootgebra­cht.”

Tweede nest

Had het überhaupt zin om de jongen nog proberen te redden? “Eens hun thermoregu­latie verstoord geraakt, is het vaak verloren”, weet Bols. “Deze jongen worden geboren met veel honger en ontzettend weinig reserve. Als zij niet meteen energie kunnen bijtanken, wordt het moeilijk.”

Toch is er ook goed nieuws. “De meeste mama’s slagen er wel in om hun tweede nest zelf groot te brengen. Het lijkt raar, maar ze nemen die ervaring blijkbaar toch mee”, weet dierenarts Tim Bouts.

 ?? FOTO OLMENSE ZOO ?? Het nest jachtluipa­ardjes van de Olmense Zoo heeft het niet gehaald.
FOTO OLMENSE ZOO Het nest jachtluipa­ardjes van de Olmense Zoo heeft het niet gehaald.
 ?? FOTO AFP ?? Bij apen kan je op tv tonen wat hen te wachten staat.
FOTO AFP Bij apen kan je op tv tonen wat hen te wachten staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium