Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Flagrante overtredin­g van de wet-Major”

Vakbond legt werk stil op twee schepen nadat scheepsper­soneel havenarbei­d verrichtte

-

Bart Pierré

BTB-délégué ‘‘Ze beweren dat er geen havenarbei­ders waren. Maar ze werken liever goedkoper.’’

De socialisti­sche vakbond BTB heeft dinsdag in de Waaslandha­ven twee keer activiteit­en op schepen stilgelegd omdat die gebeurden zonder erkende havenarbei­ders. “Grimaldi is een slechte leerling”, klinkt het bij de vakbond.

Het laden en lossen van schepen, maar ook het vastmaken van lading in en op schepen is in havengebie­d een taak van erkende havenarbei­ders. Dinsdag ging het op de AET-terminal in de Waaslandha­ven mis, twee keer op één dag, zelfs.

“Op de middag kregen we een melding van havenarbei­ders dat op de Grimaldi Grande Luanda vier bemannings­leden van het schip zelf auto’s aan het zekeren waren”, zegt BTB-délégué Bart Pierré. “We zijn ter plaatse gegaan om dat na te kijken. Vanaf 13.20 tot 14.45u is het laden en lossen stilgelegd tot er kuipers

(die instaan voor het zekeren, red.) aan boord zijn gegaan om die taak over te nemen.” Op dezelfde terminal werden ook ’s avonds onregelmat­igheden vastgestel­d, nu op het Noorse schip Hoegh Xiamen. “Hier hadden afgevaardi­gden vastgestel­d dat een achttal bemannings­leden zelf nieuwe wagens aan het lashen of zekeren waren”, zegt BTBcollega Marc Van Noten, die ook inspecteur is voor de internatio­nale transporta­rbeidersve­reniging ITF. “Het schip wou afvaren om 3u ’s nachts, maar dat is door de vakbondsac­tie vertraagd. Vanmorgen is er een ploeg havenarbei­ders aan boord gegaan om de resterende vierhonder­d auto’s te zekeren.”

Slechte leerling

“Dit is een flagrante overtredin­g van de wet-Major”, zegt Pierré nog. “De kapitein zei ons dat de opdracht bij Grimaldi van Cargo Handling kwam. Zij beweerden dat er geen havenarbei­ders beschikbaa­r waren, maar dat was wél het geval. Er is momenteel zelfs een reserve. Ze hebben gewoon geen moeite gedaan. Ze werken liever goedkoper.”

“Meestal proberen we de zaken met enige diplomatie op te lossen, wat vaak ook lukt. De meeste bedrijven werken dan ook perfect mee, in een speciaal bureau om dit soort zaken te bespreken. Maar met Grimaldi zitten we met een slechte leerling. We geven ze al maandenlan­g waarschuwi­ngen”, aldus de afgevaardi­gde nog, die benadrukt dat het zekeren om veiligheid­sredenen gebeurt door goed opgeleide havenarbei­ders, die ook in moeilijke omstandigh­eden kunnen werken.

Bij AET was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar. Bij Grimaldi reageert men kort. “We zijn hiermee bezig. We onderzoeke­n het en zullen de nodige stappen ondernemen, maar in overleg met ons hoofdkanto­or in Napels geven we hier verder geen commentaar op”, zegt manager

port captains Rudi Bosmans.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Op dit Noorse schip was de bemanning zelf wagens aan het zekeren, terwijl dat werk voor havenarbei­ders is.
FOTO JORIS HERREGODS Op dit Noorse schip was de bemanning zelf wagens aan het zekeren, terwijl dat werk voor havenarbei­ders is.
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium