Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Goed hoor, zo’n heroplevin­g, maar dan willen we wel een supermarkt”

Het ene nieuwbouwp­roject na het andere in heraangele­gde IJzerlaan

- REBECCA VAN REMOORTERE

Op de hoek van de Bredastraa­t en de pas aangelegde IJzerlaan komen 43 nieuwe appartemen­ten. Aan de overkant staat een gigantisch woonblok van meer dan vijftig appartemen­ten en in de achtertuin daarvan komen nog eens twee nieuwbouwp­rojecten. Of hoe dit kleine rustige stukje Damwijk evolueert tot nieuw stuk stad. “Dit is dé buurt om te investeren in nieuwbouw.”

maanden van ingrijpend­e werken is de IJzerlaan klaar. De baan blijft een drukke verbinding­sweg naar en van de autosnelwe­g, maar het is er nu wel aangenamer fietsen en wandelen naast het nieuwe kanaal. Dat is menig projectont­wikkelaar niet ontgaan. In de buurt rijst het ene nieuwbouwp­roject naast het andere op.

De vroegere Lada-garage op de hoek met de Bredastraa­t gaat er tegen de vlakte en maakt plaats voor 43 nieuwe appartemen­ten. Iets verderop gingen huisnummer­s 90 tot en met 96, waar vroeger het Vaderhuis voor daklozenop­vang zat, ook al tegen de grond voor de bouw van vijftien appartemen­ten. Aan de overkant van die site is het loftenproj­ect Koffienati­e met 35 appartemen­ten bijna klaar en daar net voor komen nog woningen.

Verhuis naar loft

Studente Brittney Declercq (18) woont ongeveer een jaar in het grote nieuwe blok aan de IJzerlaan, dat achteraan uitkijkt op de Koffienati­e. Ze heeft een goede reden om de werken nauwletten­d in het oog te houden. “Ik verhuis binnenkort naar een loft op de bovenste verdieping in de Koffienati­e”, zegt de Deurnese. “Mijn ouders zijn eigenaars van een paar appartemen­ten in dit gebouw. Daarom kon ik hier komen wonen. Jaren geleden zagen ze al dat dit dé buurt is om te investeren in nieuwbouw. Daarom hebben ze ook nog een appartemen­t gekocht in de Koffienati­e. Ik kijk nu uit

Elisa Vanhoucke (81)

Buurtbewoo­nster

op mijn nieuwe loft aan de overkant.”

Brittney gelooft in haar nieuwe buurt.

“Met de aanleg van de IJzerlaan gaat de buurt er verder op vooruit. Al zag het resultaat van het kanaal aan de straat er op de simulatieb­eelden wel gezelliger uit. Als ik buiten wil zitten, trek ik liever naar Park Spoor Noord dan naar de bankjes aan de IJzerlaan. Voor de rest is het hier goed wonen. We missen alleen nog winkels.”

Nog niet alle appartemen­ten in het blok waar Brittney woont, zijn ondertusse­n al bewoond. Op de gang komen we makelaar Eva tegen. Zij heeft net een potentiële bewoner

ontvangen in een huurappart­ement van 80 vierkante meter, te huur voor 700 euro per maand. “Het is nu veel gemakkelij­k om de buurt aan te prijzen, nu de IJzerlaan zo mooi aangelegd is en de werken eindelijk klaar zijn”, zegt ze.

Restaurant Bitterpeeë­n

Dat de wijk op termijn honderden nieuwe bewoners zal tellen, is alleen maar goed nieuws voor restauNa rant Bitterpeeë­n, dat al 23 jaar op de IJzerlaan ligt, vlak naast het appartemen­tsblok van Brittney.

“Wij waren vroeger altijd gericht op klanten van buitenaf die met de auto kwamen en zich voor onze deur konden parkeren. Er woonde niemand in deze industriël­e buurt”, zegt Dimitri Van Coillie (34), uitbater van het restaurant. “Nu voelen we meer en meer een shift in de wijk. De buurt wordt aantrekkel­ijker en trekt nieuw volk aan. Momenteel wordt er aan onze zaak ook een nieuw terras gezet. Het is buiten gezelliger zitten nu de werken klaar zijn. We verwachten nu wel meer mensen uit de buurt, maar zetten voor de zekerheid ook nog in op mensen van buitenaf. Zo hebben we achter de zaak in een privéparki­ng voorzien voor een vijftienta­l wagens.”

Biterpeeën kijkt uit op de IJzerlaan. Aan de overkant ligt nog een klein wijkje waar meer bedrijven dan huizen zijn. De gepensione­erde brandweerm­an Raymond Coorevits (81) en zijn vrouw Elisa Vanhoucke (81) vormen de uitzonderi­ng. Ze hebben nog twee buren in dat deel van de Bredastraa­t, maar een van die twee verhuist binnenkort naar Kapellen. “Ik ben hier geboren en heb hier heel mijn leven even graag gewoond. Ik ben heel blij dat de buurt nieuw leven krijgt nu. Voor mij is het allemaal goed en wel, zo’n hoop nieuwe buurtbewon­ers en een opgewaarde­erde wijk, maar dan willen we eindelijk een supermarkt in de buurt. Om naar de supermarkt te gaan, moeten we naar Merksem met de auto. Er zijn geen winkels meer hier. Dat ze daar maar ruimte voor maken in een van die nieuwbouwp­rojecten”, zegt Raymond.

“Ik zou het fantastisc­h vinden mocht Raymond opnieuw te voet naar de bakker kunnen gaan om voor mij ’s morgens een koffiekoek­ske te gaan halen”, voegt Elisa er nog aan toe.

“Ik zou het fantastisc­h vinden mocht Raymond weer te voet naar de bakker kunnen om voor mij ’s morgens een koffiekoek­ske te gaan halen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De IIzerlaan: heraangele­gd en klaar om een nieuw stukje stad te worden.
FOTO DIRK KERSTENS De IIzerlaan: heraangele­gd en klaar om een nieuw stukje stad te worden.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Op de hoek van de Bredastraa­t en de IJzerlaan komen 43 nieuwe appartemen­ten.
FOTO DIRK KERSTENS Op de hoek van de Bredastraa­t en de IJzerlaan komen 43 nieuwe appartemen­ten.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Dimitri Van Coillie van restaurant Bitterpeeë­n: “Vroeger woonde er niemand in deze industriël­e buurt.”
FOTO DIRK KERSTENS Dimitri Van Coillie van restaurant Bitterpeeë­n: “Vroeger woonde er niemand in deze industriël­e buurt.”
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Elisa en Raymond. “Ik ben hier geboren en heb hier heel mijn leven even graag gewoond”, zegt Raymond.
FOTO DIRK KERSTENS Elisa en Raymond. “Ik ben hier geboren en heb hier heel mijn leven even graag gewoond”, zegt Raymond.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Brittney Declercq: “Mijn ouders zagen jaren geleden al dat dit dé buurt is om te investeren in nieuwbouw.”
FOTO DIRK KERSTENS Brittney Declercq: “Mijn ouders zagen jaren geleden al dat dit dé buurt is om te investeren in nieuwbouw.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium