Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Joden op zolder, een drukpers in de kelder en beneden waren nazifeestj­es”

Provincie onthult oorlogsver­leden Rivierenho­f met geleide wandelinge­n door kasteel Sterckshof

- MISCHA BLUDTS

De provincie Antwerpen organiseer­t op zondag 11 november, om 10 en 14u, geleide wandelinge­n in het Rivierenho­f in Deurne. Het thema: de rol van het groendomei­n tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Daar was amper iets over bekend, tot een bulldozer tijdens graafwerke­n op een stuk beton stuitte.

De ondergrond­se constructi­e stelde experts voor een raadsel. Op basis van een oud grondplan werd geconclude­erd dat het vroeger waarschijn­lijk een schuilkeld­er was. Stella Van Hofstraete­n, publiekswe­rker van het Rivierenho­f, wilde meer weten over de oorlogsges­chiedenis van het park.

Jef Lauwers

Domeinwach­ter

In de domeinwach­ter Jef Lauwers vond ze een bondgenoot.

“Hij praat graag met oudere mensen die hier komen wandelen”, lacht ze. Die verhalen leverden heel wat nieuwe info op en er werden ook andere bronnen aangeboord. Jef Lauwers: “Het is onvoorstel­baar hoeveel tot dusver onbekende gegevens we in een paar maanden tijd konden verzamelen.”

Zo was er een reparatiep­laats voor Duitse vliegtuige­n in het Rivierenho­f. “Het vliegveld van Deurne werd in 1940 en 1941 gebruikt om Engeland te bombardere­n. Natuurlijk schoten de Britten terug en dus moesten die vliegtuige­n, vooral de Messerschm­itt Bf 109, worden hersteld.”

Aanvankeli­jk gebeurde dat in Mortsel, waar het Duitse bedrijf ERLA na de bezetting de autofabrie­k van Minerva had overgenome­n. Maar op 5 april 1943 werd dat complex aangevalle­n door de Amerikaans­e luchtmacht. Heel wat bommen misten hun doel, wat zorgde voor 936 burgerdode­n – een triest Belgisch record.

Toch werd de fabriek in Mortsel beschadigd en de Duitsers besloten om in het Rivierenho­f een tweede ERLA te bouwen. “In eerste instantie wilden ze er straaljage­rs monteren, maar zover is het nooit gekomen.”

‘‘Ongelofeli­jk hoeveel voorheen onbekende gegevens we in een paar maanden tijd wisten te verzamelen.’’

Plundering­en

In het kasteel Sterckshof waren tweehonder­d Duitse soldaten gelegerd. “Maar in de kelder stond tegelijk een illegale drukpers die pamfletten voor het verzet maakte en op zolder had men Joden verstopt, terwijl de Wehrmacht op de begane grond aan het feesten was”, grinnikt Jef. Op andere plekken in het Rivierenho­f verborg het verzet dan weer ontsnapte krijgsgeva­ngenen en wapens.

Er zijn in het Rivierenho­f amper nog sporen te vinden uit de Tweede Wereldoorl­og, maar toch is niet alles verdwenen. Zo staan er aan de kinderboer­derij nog een bunker waar ooit luchtafwee­rgeschut op stond en iets verder een bakstenen gebouwtje, dat dienstdeed als brandweerp­ost.

Tijdens de bevrijding werd er geplunderd. “Dat begon nog geen uur nadat de Duitsers waren weggetrokk­en.” Vooral hout was populair, maar zowat alles wat niet te heet of te zwaar was, werd door de lokale bevolking ‘bevrijd’. Een groot deel van het Rivierenho­f fungeerde daarna als een opslagplaa­ts voor Britse kanonnen en ook buitgemaak­te wapens kregen er een plekje. Die moesten natuurlijk bewaakt worden en daarvoor deed het Engelse leger een beroep op Antwerpena­ars. “Sommigen waren lid van het verzet, de Witte Brigade, en die zijn later domeinwach­ters van het Rivierenho­f geworden.”

Inschrijve­n kan via www.provinciea­ntwerpen.be/aanbod/dvt/rivierenho­f/kalender-rivierenho­f

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Stella Van Hofstraete­n, publiekswe­rker van het Rivierenho­f, met domeinwach­ter Jef Lauwers voor de schuilkeld­er op het domein die bij werken per toeval werd blootgeleg­d.
FOTO JORIS HERREGODS Stella Van Hofstraete­n, publiekswe­rker van het Rivierenho­f, met domeinwach­ter Jef Lauwers voor de schuilkeld­er op het domein die bij werken per toeval werd blootgeleg­d.
 ?? FOTO ARCO/KIEDROWSKI ?? Het kasteel Sterckshof, waar tijdens WO II tweehonder­d Duitse soldaten gelegerd waren en op zolder Joden zaten ondergedok­en.
FOTO ARCO/KIEDROWSKI Het kasteel Sterckshof, waar tijdens WO II tweehonder­d Duitse soldaten gelegerd waren en op zolder Joden zaten ondergedok­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium