Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We mogen thuis absoluut niet verliezen”

- (jug)

Tot nu toe wist Anderlecht zich bij zijn vijf deelnames aan de poules van de Europa League telkens te kwalificer­en voor de zestiende finales. Die serie kan vanavond afgebroken worden. Als paars-wit thuis niet wint van Fenerbahçe, wordt het met één of nul punten na drie matchen zo goed als onmogelijk om te overwinter­en.

Het lijkt nu al een hopeloze zaak, na de nul op zes tegen Spartak Trnava en Dinamo Zagreb. Toch begon Anderlecht in 2010 ook met twee nederlagen en overwinter­de het toch nog in een groep met Zenit, AEK en Hajduk Split. In de laatste vier matchen volstond een 7 op 12 om tweede te eindigen.

Al moet dan echt álles meezitten en moet Anderlecht vanavond niet alleen hopen dat het zelf wint, maar ook dat Dinamo Zagreb Trnava verslaat. Dan is alles nog mogelijk voor de tweede plaats. “Thuis verliezen tegen Fenerbahçe is uit den boze”, aldus coach Hein Vanhaezebr­ouck.

“Met één punt maken we het onszelf ook heel moeilijk, want dan moeten we absoluut winnen in

Turkije.

Draait dit tweeluik niet goed uit, dan is ons Europees verhaal voorbij.”

Dat zou extra pijnlijk zijn, want na de uitschakel­ing in de beker verdwijnt dan weer een grote doelstelli­ng voor dit seizoen en we zijn pas oktober. Het zou de druk op de competitie weer een stuk hoger maken en daar heeft Anderlecht zich net een beetje hersteld.

Turkse topclub in crisis

Fenerbahçe mag evenmin verliezen. De Turkse topclub staat pas veertiende in eigen land en heeft met zes goals in negen competitie­matchen de zwakste aanval in Turkije. De kranten publiceerd­en zelfs al de vluchturen vanuit Istanbul naar Amsterdam om aan coach Phillip Cocu te melden dat hij zijn snel zijn boeltje kan pakken. Op de koop toe lanceren ze namen van potentiële opvolgers: Arsène Wenger, Roberto Carlos, maar vooral Zlatko Dalic, de Kroaat die zijn vaderland deze zomer naar de WK-finale leidde.

Cocu weet dus

wat hem te doen staat: zeker niet verliezen op Anderlecht. De sfeer in de kleedkamer is nu al ondermaats. De Nederlands­e assistente­n die hij meebracht, kunnen niet overweg met de Turkse assistente­n, die dan maar info lekken naar de pers. Van het bestuur mag hij grootverdi­eners als Soldado, Valbuena en Dirar bijna niet meer opstellen, want die moeten weg om financiële redenen. Om maar te zeggen dat een crisis bij een Belgische club nog niet gelijkstaa­t met een crisis bij een Turkse club.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium