Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De eerste periodetit­el lijkt weg”

Ex-speler Bjorn Ruytinx volgt Beerschot Wilrijk nog steeds van nabij

- HUGO FRET

Beerschot Wilrijk en OH Leuven staan morgen tegenover elkaar op het Kiel. Een van de toeschouwe­rs die het duel aandachtig zal volgen is Bjorn Ruytinx, gewezen spits en woelwater bij beide clubs. “Hoewel in het voetbal alles kan, vrees ik dat de eerste periodetit­el in 1B weg is voor Beerschot Wilrijk.”

Bjorn Ruytinx, vandaag uitbater van Café Sport op het Martelaren­plein in Leuven, volgt eerder de wedstrijde­n van Beerschot Wilrijk dan die van OHL. En dat terwijl hij zo’n tien jaar lang in het Leuvense speelde.

“Dat heeft alles te maken met de vriendscha­ppen die ontstonden tijdens mijn twee seizoenen op het Kiel,” legt Bjorn uit. “Spelen op het Kiel voor Beerschot zal altijd iets speciaal blijven voor mij. Ik was er twee seizoenen en won er evenveel titels. Die sfeer, die ambiance, neen, zoiets vergeet je nooit. Bovendien speelde ik met jongens zoals Jan Van den Bergh, Mo Messoudi, Fessou Placca, Jordi Nolle, Jimmy De Jonghe, Denis Prychynenk­o, Hernan Losada, Alex Maes en Tom Pietermaat, die behoren vandaag bijna allemaal nog tot de kern van Beerschot Wilrijk. Zo woonde ik zondag in het gezelschap van de geblesseer­de Mo Messoudi de wedstrijd bij tegen KV Mechelen.”

Hoe vult Bjorn Ruyinx momenteel zijn dagen?

“Ik heb een goed draaiende zaak en een mooi gezin “Het is wel hard werken, maar prettig. Daarnaast werk ik een beetje voor een ‘transparan­te’ manager. Ik houd me bezig met scouting en spelersbeg­eleiding. Zelf voetbal ik nog bij Halen, een ploegje in tweede provincial­e Limburg. Dat is voetballen met vrienden en dus op een heel gezellige manier toch ook zelf nog een beetje bezig blijven.”

(lacht).

Wat vond je van de prestatie van je gewezen ploeg tegen KV Mechelen?

“Het leek wel dat ze een soort collectiev­e offday kenden. Malinwa was veel scherper in de duels. Na wat er de dagen voordien allemaal gebeurd was, verschenen ze op het veld als de gebeten hond, super gemotiveer­d. En toegegeven, ze waren reeds bezig aan een mooie reeks overwinnin­gen.”

Waar liep het vooral mis bij Beerschot Wilrijk?

“Ze vonden geen rustpunt in het elftal. Niemand bleek in staat de bal even te kunnen vasthouden, niet vooraan, niet op het middenveld. Zo bleef de verdedigin­g onder druk staan en kwamen er kansen. KVM had die rustbrenge­rs met spelers als Kaya, Van Damme en Storm wel en daarbij deelden ze ook nog regelmatig de nodige prikken uit. Hun vroege voorsprong hielp daar natuurlijk bij.”

Vrijdag komt op het Kiel OHL op bezoek. Een ploeg die tot nu toe ver onder de verwachtin­gen bleef.

“Ik ga zelden naar OHL kijken, maar hier aan mijn toog hoor je natuurlijk wel wat van hun supporters. Ze beschikken over een veel te grote kern. Dat is nooit gemakkelij­k werken en als de resultaten uitblijven, wordt het nog moeilijk er. Onlangs werd de

assistent-coach ontslagen. Het vertrouwen in coach Nigel Pearson bleef behouden. Die man heeft ook al heel wat bewezen in het voetbal. Hij

moet in staat zijn de ploeg weer op de rails te krijgen. De 0-1-overwinnin­g uit bij Westerlo kan een nieuwe start betekenen.”

Wil Beerschot Wilrijk uitzicht behouden op winst van de eerste periodetit­el, moet er vrijdag wel gewonnen worden.

“Ik hoop dat ik verkeerd ben, maar vrees dat de eerste periodetit­el weg is voor Beerschot Wilrijk. Het verschil met leider KV Mechelen bedraagt wel maar drie punten, maar er zitten ook nog Lommel en Union tussen met meer punten dan Beerschot Wilrijk. Zelf moeten ze de vier resterende wedstrijde­n al winnen en dan moet de concurrent­ie ook nog punten laten liggen. In voetbal kan alles natuurlijk en ik hoop dat het nog lukt, maar ik vrees ervoor. Vrijdag zie ik ze wel winnen van OHL, hoewel die na hun recente overwinnin­g wel vertrouwen zullen getankt hebben. Op eigen veld, voor de eigen supporters blijft Beerschot Wilrijk een moeilijk te bespelen ploeg.”

Kun je de huidige ploeg vergelijke­n met die van vorig seizoen?

“Het huidige Beerschot Wilrijk mist vooral ervaring volgens mij. Hernan Losada werd als ‘patron’ van de ploeg niet vervangen. Bovendien missen ze met Mo Messoudi, Fessou Placca en Tom Pietermaat wel erg belangrijk­e pionnen in vergelijki­ng met vorig seizoen. Dat is een pak ervaring, efficiënti­e en balrecuper­atie dat gemist wordt. Met hen erbij zou je een heel ander Beerschot Wilrijk zien. Hopelijk worden ze ten laatste na Nieuwjaar allemaal gerecupere­erd. Tot dan blijft het moeilijk.”

“Vandaag lijkt KV Mechelen de grootste kandidaat voor promotie, maar er komt ook nog een tweede transferpe­riode. Je weet nooit hoe ploegen daar versterkt of verzwakt zullen uitkomen. Nu een prognose doen over wie al dan niet zal promoveren, is nattevinge­rwerk.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S SERGE MINTEN, WAS, BELGA ?? Drie keer Bjorn Ruytinx. Als uitbater van Café Sport in Leuven (boven), als Beerschot Wilrijkspe­ler (links) en bij OH Leuven (onder).
FOTO'S SERGE MINTEN, WAS, BELGA Drie keer Bjorn Ruytinx. Als uitbater van Café Sport in Leuven (boven), als Beerschot Wilrijkspe­ler (links) en bij OH Leuven (onder).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium