Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandaag voorstelli­ng Tour 2019 (en dit weten we al)

- (jpdv)

In het Palais des Congrès in Parijs stelt directeur Christian Prud’homme vandaag het parcours voor van de 106e Tour de France. Hij zal moeten verrassen met details, want zoals elk jaar zijn de grote lijnen al uitgelekt.

● De Tour start in Brussel, met een rit in lijn die via Charleroi opnieuw naar Brussel gaat. Er is wel de Muur van Geraardsbe­rgen, maar kasseistro­ken zijn er verder niet. De tweede Belgische etappe is een ploegentij­drit van 28 kilometer, met aankomst aan het Atomium.

● Verder weten we ook dat de zesde etappe aankomt boven op Planche des Belles Filles, niet met de finish van de voorgaande drie passages, maar op een extreem steil (24 procent) wandelpad dat op dit eigenste moment - zeer tegen de zin van ecologiste­n nog verhard wordt. De Tour doet naast de Vogezen ook het Centraal Massief aan: Saint-Etienne ziet zijn investerin­gen in de Dauphiné en Parijs-Nice beloond en mag nu starten aankomstpl­aats zijn in de Tour.

● In de Pyreneeën zijn er nog het meeste twijfels: volgens de zeer goed geïnformee­rde blog velowire krijgen we een tijdrit in Pau, de Franse krant La Dépêche situeert die in Nîmes. Een hardnekkig gerucht spreekt dan weer over een klimtijdri­t naar de Tourmalet. In de Pyreneeën gaat het peloton meer dan waarschijn­lijk over de Peyresourd­e, in de Alpen zijn er passages over de Madeleine met aankomst in Tignes, en ook over de Izoard en de Galibier, met aankomst in Valloire. ● De Tour wordt beslist op de laatste zaterdag, boven in het skistation van Val Thorens, op 2.337m, met de Lac de Roselend en de Col de la Loze als opwarmertj­es onderweg. ● Moet vandaag om 11.00u ook nog bevestigd worden: een niet-convention­ele eerste rustdag op dinsdag in Albi. En een aankomst in Bagnères-de-Bigorre, geboortepl­aats van de grootouder­s van Emanuel Macron. Organisato­r ASO zou pas écht verrassen met een passage over de Mont Ventoux. Ook dat was een gerucht, maar ‘fake news’ volgens de gespeciali­seerde kanalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium