Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strijdlust­ige bij weert vandalen uit bijenhal

Stukje Moretusbos gerenoveer­d en versierd met muurschild­ering

- FOTO ERIK VANDEWALLE ERIK VANDEWALLE

In de bijenhal van het Ravenhofka­steel prijkt een wandschild­ering van de hand van kunstenaar Bart Vermeiren. Het orgelpunt van een grote renovatie die dit deel van het Moretusbos de uitstralin­g van 150 jaar geleden teruggeeft.

“Dit bijenhuisj­e werd vaak geviseerd door vandalen en graffitisp­uiters. Met dranghekke­n probeerden we hen vruchteloo­s uit het gebouw te houden. Omdat dat niet lukte, besloot ik zelf initiatief te nemen en ging ik op zoek naar een kunstschil­der. Zo kwam ik uit bij Bart Vermeiren”, zegt boswachter John Otten.

De boswachter wilde dat het kunstwerk de oorspronke­lijke invulling van de bijenhal meenam in het kunstwerk. “Anderhalve eeuw geleden stonden hier bijenkorve­n, vlak bij de grote kasteelboo­mgaard. Nu moeten hier geen bijen komen, maar het is wel de bedoeling dat er via de wandschild­ering een link naar het verleden wordt gelegd”, verduideli­jkt John Otten.

Bart Vermeiren was direct mee met het verhaal. “Het meest opvallende aan mijn werk is de reusachtig­e bij, die een combattiev­e houding aanneemt tegen twee moderne vandalen. Zo beeld ik het bijenverle­den en de hedendaags­e dreiging in één groot beeld”, aldus Bart Vermeiren.

Tuiniers gezocht

Nu zowel de boomgaard, de oude tuinmuur als het tuinhuisje gerestaure­erd zijn, is het geheel afgerond. De fruitbomen tegen de oude tuinmuur doen het goed. Toch wil ik meer. “Op enkele meters van de tuinmuur staat net als vroeger een haag. Tussen de muur en de haag kweekte men vroeger groenten. Die traditie willen we graag in ere herstellen. Het tuinhuisje kan worden gebruikt voor het wegbergen van tuingereed­schap. Nu zoeken we nog kandidaten die zin hebben om in deze historisch­e tuin groenten te kweken. Wie interesse heeft, kan via www.natuurenbo­s.be/ravenhof contact opnemen”, zegt boswachter Otten.

 ??  ?? Boswachter John Otten is best tevreden met het werk van Bart Vermeiren, die een strijdlust­ige bij schilderde die het opneemt tegen vandalen.
Boswachter John Otten is best tevreden met het werk van Bart Vermeiren, die een strijdlust­ige bij schilderde die het opneemt tegen vandalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium