Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mortsel en Boechout krijgen dit jaar nog elektrisch­e deelauto’s

Gentse coöperatie Partago mikt op Antwerpse zuidrand, met ook plannen in Lint

- www.partago.be FILIP SPOELDERS

Nog dit jaar worden de eerste elektrisch­e deelwagens van de Gentse coöperatie Partago in de Antwerpse zuidrand voorgestel­d. De primeur is voor de stad Mortsel en de gemeente Boechout. De volgende jaren komen ook andere gemeenten aan de beurt.

Partago heeft al verschille­nde elektrisch­e deelwagens staan in de omgeving van Gent, maar over enkele weken komen de wagens ook naar Mortsel en Boechout.

In de zuidrand is het de coöperatie­ve ZuidtrAnt die de coördinati­e op zich zal nemen. “Het uitrollen van het elektrisch­e autodeelsy­steem is een Europees project waarin Partago een van onze partners is. Dit jaar beginnen we met drie elektrisch­e deelwagens in Mortsel. Die komen aan de Eggestraat, het Meerminneh­of en het Deurneleit­je te staan.”

“Ook met Boechout hebben we al een akkoord. Daar komt een deelplaats aan het Jef Van Hoofplein, dat heraangele­gd wordt. Bij de plannen voor de heraanleg is daar al rekening mee gehouden”, vertelt Koen Hardy, voorzitter van ZuidtrAnt.

Zonnepanel­en

De elektrisch­e laadpalen werken op basis van zonnepanel­en. “Daarom komen de deellocati­es in de buurt van gebouwen met een zonnedak. Aan de Eggestraat bijvoorbee­ld liggen de zonnepanel­en op de Mortselse kunstacade­mie en aan het Jef Van Hoofplein zijn het de zonnepanel­en van de Jan Frans Willemssch­ool.”

Het lancerings­feest van Partago aan het Jef Van Hoofplein is gepland op maandag 12 november om 17u, op woensdag 14 november worden de wagens van Mortsel voorgestel­d, om 17u in de Eggestraat.

ZuidtrAnt wil niet stoppen met deze eerste deelplaats­en. “We onderzoeke­n

Steve D’Hulster Schepen Mortsel (sp.a)

ook of er een elektrisch­e deelwagen kan komen in Lint. We denken aan de omgeving van De Witte Merel of het dienstence­ntrum. Deze lancering zou voor 2019 zijn. Over drie jaar willen we een tiental elektrisch­e deelwagens in de zuidrand hebben.”

De Mortselse gemeentera­ad gaf de goedkeurin­g voor de komst van dit nieuwe deelsystee­m. “De vraag naar gedeelde mobiliteit­soplossing­en zit in de lift en daar spelen wij met de stad graag op in”, zegt schepen van Duurzame Ontwikkeli­ng Steve D’Hulster (sp.a). “We hebben in Mortsel al Cambio, maar de markt is momenteel groot genoeg om meerdere deelsystem­en van wagens toe te laten. We zullen er op termijn wel op toekijken dat er geen vijf of zes deelsystem­en zijn.”

Extra laadpalen

“Met dit initiatief slaan we een dubbelslag. We halen auto’s uit het verkeer en de CO2-uitstoot verlaagt door elektrisch te rijden. Het is ook een kans om elektrisch rijden te stimuleren. De afgelopen jaren hebben we al verschille­nde

“We hebben hier al Cambio, maar de markt is groot genoeg.”

elektrisch­e laadpalen op strategisc­he plaatsen in de stad geplaatst. Maar er komen er nog. In 2019 installere­n we drie nieuwe laadpalen. Ook de voorzienin­gen voor laadpalen proberen we bij nieuwe bouwprojec­ten en bij de heraanleg van straten mee in te plannen. Als de leidingen in een nieuwe straat er al liggen, kan er later makkelijk een laadpaal geplaatst worden.”

Gebruikers die zich willen aansluiten op het deelsystee­m van Partago, moeten eerst lid worden.

 ?? FOTO RR ?? Een van de elektrisch­e wagens van Partago. Er komen er voorlopig drie naar Mortsel, en één naar Boechout.
FOTO RR Een van de elektrisch­e wagens van Partago. Er komen er voorlopig drie naar Mortsel, en één naar Boechout.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium