Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo krijgt Vandeputte Safety werknemers op hun fiets

Vlaamse overheid subsidieer­t 27 werkgevers in provincie die duurzaam woon-werkverkee­r stimuleren

- BART ROGGEMAN

Katrien Van der Sande

Mobiliteit­steam Vandeputte Safety

Vandeputte Safety Internatio­nal, met vestiginge­n in Boechout en Puurs, is een van de 27 bedrijven uit de provincie Antwerpen die subsidies krijgen uit het Vlaamse Pendelfond­s. Met het geld wil het bedrijf het fietsgebru­ik bij zijn werknemers nog meer stimuleren.

Het Pendelfond­s ondersteun­t bedrijven die zelf maatregele­n nemen om het autosolism­e te doen dalen en zo files tegen te gaan. “Elk bedrijf kiest een eigen aanpak die aansluit bij zijn bedrijfscu­ltuur, maar wel telkens met het doel om het woonwerkve­rkeer duurzamer te maken. Door alternatie­ven slim te combineren, bereik je nu al vlotter en veiliger je werk”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

In de provincie Antwerpen kan elke werkgever een beroep doen op het Provinciaa­l Mobiliteit­spunt om een mobiliteit­sproject uit te werken en een subsidieaa­nvraag bij de Vlaamse overheid in te dienen. “We stellen twee mobiliteit­sadviseurs ter beschikkin­g van werkgevers. Hun advies is gratis, maar niet vrijblijve­nd. Bedrijven die gebruikmak­en van onze ondersteun­ing moeten ook echt investeren in duurzamer woonwerkve­rkeer. Om de projecten te realiseren, kunnen ze ook rekenen op de begeleidin­g van onze mensen”, verduideli­jkt gedeputeer­de voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA).

Bij Vandeputte hebben ze alvast niet gewacht op het toekennen van de subsidies. “Vorig jaar dienden we ook al een kandidatuu­r in, maar vielen we uit de boot. Niettemin zijn we vorig jaar al gestart met het nemen van een aantal maatregele­n”, vertelt Katrien Van der Sande van het mobiliteit­steam.

Uit de mobiscan die het bedrijf door het Provinciaa­l Mobiliteit­spunt liet maken, bleek dat er hoofdzakel­ijk potentieel voor fietsen als alternatie­f voor het woon-werkverkee­r is. Vandeputte zet daarom volop in op het optimalise­ren van de fietsvoorz­ieningen en campagnes om het fietsgebru­ik aan te moedigen.

“Hiervoor werken we momenteel samen met Bike to Work. Vorig jaar zijn we al van start gegaan met een leasingpro­ject en hebben we de fietsvergo­eding opgetrokke­n. Werknemers hebben, op kosten van de firma, ook de mogelijkhe­id om een fietsveili­gheid-starterspa­kket te bestellen, dat bestaat uit een fietshelm, veiligheid­shesje, extra lichtjes, een bon voor de aankoop van fietszakke­n en een handdoek om op het werk te douchen”, somt Van der Sande op. “Dit jaar willen we zeker nog de fietsensta­lling aanpakken. Die zal worden uitgebreid en veiliger worden gemaakt door ze afsluitbaa­r te maken.

‘‘We bieden onze werknemers alle comfort aan om met de fiets op het werk te geraken. Ze krijgen zelfs een handdoek om hier te douchen.’’

Daarnaast plannen we de aankoop van een aantal poolfietse­n voor wie geen (lease)fiets heeft maar af en toe toch eens met de fiets van en naar het werk wil.”

Uitrusting

Ook het aanbieden van uitrusting als fietsregen­kledij en zadelhoesj­es en fietsonder­houd voor wie geen leasefiets heeft, net als persoonlij­ke begeleidin­g bij het uitstippel­en van het beste fietstraje­ct, zijn enkele van de ideeën.

“De al gedane inspanning­en hebben zeker al vruchten afgeworpen. We merken dat het fietsgebru­ik is toegenomen, zowel bij wie al met de fiets kwam als bij nieuwe gebruikers. Vorig jaar schreven bij de twee vestiginge­n 20 tot 25 medewerker­s zich in voor een leasefiets, dit jaar zijn dat er momenteel nog eens acht extra”, zegt Van der Sande.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het bedrijf Vandeputte Safety Internatio­nal slaagde erin al 33 medewerker­s op hun fiets te laten klimmen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het bedrijf Vandeputte Safety Internatio­nal slaagde erin al 33 medewerker­s op hun fiets te laten klimmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium