Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezin voor het eerst samen na veertig jaar in de gevangenis

Eerste vrijlating van radicale zwarte activisten die in de jaren zeventig veroordeel­d werden tot honderd jaar cel

- PETER MIJLEMANS

Bijna 40 is Mike Africa Jr. Woensdag beleefde hij een dubbele primeur. Hij zag zijn ouders voor het eerst samen. En hij zag hen voor het eerst op vrije voeten. Zijn vader Mike Sr. werd in Philadelph­ia op borg vrijgelate­n na veertig jaar cel, zijn moeder Debbie is sinds afgelopen zomer vrij. Beiden waren lid van MOVE, de meest bizarre groepering die in de jaren zeventig opkwam voor zwarte burgerrech­ten in de VS. Beiden kregen tot honderd jaar cel voor de dood van een politieage­nt bij een belegering van hun kraakpand.

Klachten van buren, daar was het in 1977 allemaal mee begonnen in Philadelph­ia. Ze klaagden over overlast, lawaai, stank, sluikstort­en en wezen naar de commune van MOVE. Dat was een beweging van Afro-Amerikanen die terug naar de natuur wilde. MOVE verwees naar het leven: alles wat leeft beweegt, wat dood is niet meer. De groepering heeft een wat warrige filosofie. Dierenrech­ten zijn absoluut, het doel is om opnieuw te leven van de jacht en de visvangst. Het zijn ook activisten die alles wat de heilige natuur bedreigt, van zoos tot kerncentra­les, bevechten. Hun belangrijk­ste wapen daarbij: de megafoon. Ze dragen dreadlocks zoals de Rastafari, waarmee ze verwijzen naar hun afkomst. Afrika, het continent waarvan ze de naam als een grote familie hebben geadopteer­d. Het zijn niet alleen rechtstree­kse afstammeli­ngen van de hippies, een van oorsprong christelij­ke sekte, ecowarrior­s avant la lettre maar ook zwarte activisten. Vandaar dat MOVE snel in een adem wordt genoemd met de militante Black Panthers. Nu en dan komen de leden ook in aanraking met de wet. In de gevangenis in de stad zitten eind jaren zeventig enkele leden voor kleinere misdrijven,

vooral het verstoren van de openbare orde, opgesloten. Semiautoma­tische wapens

De commune houdt er een afwijkende samenlevin­gsvorm op na in hun kraakpand. Die voor overlast zorgt in de buurt, Powelton Village in West-Philadelph­ia. De buren willen hen weg. De communeled­en sluiten in 1977 een akkoord met de politie. Ze zullen het pand verlaten en de paar semiautoma­tische wapens die ze hebben inleveren. Op voorwaarde dat hun leden de cel uit mogen. De politie stemt in en houdt zich aan de afspraak.

Een jaar later blijkt dat van het beloofde vertrek niet veel in huis is gekomen. Er blijven twaalf volwassen en elf kinderen in het huis wonen. Samen met hun 48 honden. Midden augustus 1978 wordt het pand belegerd. Als het geduld van de politie op is, wordt een inval ingezet. Er wordt geschoten. Agent James J. Ramp wordt doodgescho­ten. Een kogel in de nek kost hem het leven.

Maximaal 100 jaar cel

Negen leden - onder wie Mike Sr. en zijn vrouw Debbie - van de beweging worden vervolgd voor moord. De bewijsvoer­ing tijdens het proces is niet helemaal waterdicht. Zo stellen getuigen dat de agent met zijn gezicht naar het huis keek toen hij in de nek werd geraakt. Zij gaan ervan uit dat mogelijk een verdwaalde politiekog­el hem dodelijk trof. De beklaagden ontkennen dat in het kraakpand nog functioner­ende wapens waren. In mei van dat jaar hadden ze er al enkele overgemaak­t aan de politie,

ook die ble- ken allemaal stuk. In de chaos van de belegering was het moeilijk de waarheid te achterhale­n. Ondanks de twijfels kregen ze allemaal een straf van dertig jaar tot levenslang, met een maximum van honderd jaar cel. Debbie is op dat moment 22 en acht maanden zwanger. Ze bevalt in de cel en kan haar baby drie dagen lang verborgen houden. Na een week wordt het kind van haar afgenomen. Hij wordt opgevoed door familieled­en binnen de commune. De volgende veertig jaar zullen de vijf mannen en vier vrouwen allemaal hun onschuld staande houden. Het verdict is ook zwaar. Negen maximumstr­affen voor een

moord met één kogel, die maar een van hen kan afgevuurd hebben. Terroristi­sche dreiging

Volgens de communeled­en worden ze gezocht door de politie wegens hun activisme. En gebruikt de stad alle middelen om hen uit te schakelen. Dat er een grond van waarheid in schuilt, wordt in 1985 duidelijk. De beweging is verhuisd in 1981 naar een andere wijk en krijgt het vier jaar later weer aan de stok met de buren. Er worden arrestatie­bevelen uitgeschre­ven tegen de bewoners voor allerlei inbreuken, gaande van schending van de borgtocht tot terroristi­sche bedreiging. Volgens de stedelijke autoriteit­en is MOVE een terreurgro­ep geworden. Vijfhonder­d politieage­nten omsingelen half mei het gebouw. Er wordt over en weer geschoten tot de politiecom­missaris met de goedkeurin­g van de burgemeest­er beslist een brandbom te gooien op het dak, officieel “om een ingang te forceren”. Die treft een gasleiding waardoor brand ontstaat die 65 huizen in de as legt. Er komen elf MOVE-leden om, onder wie zeven kinderen. Philadelph­ia houdt er de bijnaam “de stad die zichzelf bombardeer­de” aan over.

Maar MOVE bleef bestaan. Slechts twee leden, een vrouw en een kind, kunnen ontsnappen. De vrouw krijgt een celstraf van zeven jaar voor geweldpleg­ing en samenzweri­ng. Ze zal in 1996 samen met de nabestaand­en van twee slachtoffe­rs, 1,3 miljoen dollar krijgen als schadeverg­oeding, wegens het gebruik van excessief geweld door de stad en de schending van hun burgerrech­ten.

Al sinds 2008 proberen de MOVE-leden vrij te komen. Twee van hen zijn ondertusse­n in de cel gestorven. Vijf blijven voorlopig in de cel. Debbie kwam in juni als eerste vrij wegens voorbeeldi­g gedrag, haar man Michael volgde deze week, Het was zijn zoon die hem kwam afhalen om hem te herenigen met zijn vrouw. “Ik heb haar gemist. Maar ik heb altijd van haar gehouden. Ze was mijn meisje sinds ik een kind was. En dat gevoel is op geen enkel moment verminderd.”

 ?? FOTO RR ?? Midden augustus 1978 wordt het pand van MOVE belegerd.
FOTO RR Midden augustus 1978 wordt het pand van MOVE belegerd.
 ?? FOTO RR ?? Mike Africa Jr. en zijn vader, die hij voor het eerst sinds zijn geboorte aan de andere kant van de tralies zag.
FOTO RR Mike Africa Jr. en zijn vader, die hij voor het eerst sinds zijn geboorte aan de andere kant van de tralies zag.
 ?? FOTO RR ?? Mike Jr. en zijn mama Debbie ontmoetten elkaar na veertig jaar voor het eerst buiten de gevangenis­muren.
FOTO RR Mike Jr. en zijn mama Debbie ontmoetten elkaar na veertig jaar voor het eerst buiten de gevangenis­muren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium