Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kijker mag autodief 23 minuten mee achtervolg­en

VTM zendt dollemansr­it door Antwerpen van 7 november integraal uit

- JO DE RUYCK

“Toen de rit voorbij was, had ik de indruk dat het meer dan een uur had geduurd, zo heftig was het. Dat gevoel wil ik overbrenge­n.”

Een 23 minuten durende achtervolg­ing die van de eerste tot de laatste seconde te zien is: het is een primeur voor Alloo bij

de Wegpolitie. Luk Alloo zendt de dollemansr­it met een gestolen Jaguar door Antwerpen volledig uit om de intensitei­t ervan te laten zien. De tv-maker zat op de achterbank van de eerste achtervolg­ende politiewag­en.

Fragmenten uit de achtervolg­ing waren vorig jaar in november al in VTM Nieuws te zien, zo spectacula­ir waren ze. Een Antwerpena­ar had zijn enkelband doorgeknip­t en in Nederland een Jaguar gestolen. De Nederlands­e politie kon de Antwerpse wegpolitie verwittige­n, die de auto begon te volgen op de E19 in Brecht. De kamikazeri­t eindigde op de Brouwersvl­iet, in de Antwerpse binnenstad, waar fietsers en voetganger­s aan de dood ontsnapten en agenten gewond raakten nadat een snel interventi­evoertuig en een combi botsten. De zaak werd opgepikt in het opsporings­programma Faroek. Aan de hand van fragmenten uit de opnames hielp Faroek Özgünes de politie aan getuigen en werden mensen die schade leden opgespoord.

“In Faroek hebben ze alleen de fragmenten gebruikt die relevant waren voor het onderzoek”, zegt Luk Alloo, die op de achterbank van het eerste achtervolg­ende voertuig zat. “Wij laten de volledige achtervolg­ing zien, vanaf het moment dat de agenten in het paschade

Luk Alloo

Reportagem­aker

trouillevo­ertuig de oproep krijgen tot het klemrijden van de auto. In totaal 23 minuten die we zonder te knippen uitzenden. Om de intensitei­t te tonen. Toen het eenmaal voorbij was, had ik de indruk dat het meer dan een uur had geduurd, zo heftig was het. Dat subjectiev­e gevoel wil ik overbrenge­n.”

Okselvijve­rs

Luk Alloo geeft toe dat hij met okselvijve­rs uit de auto stapte toen het eenmaal voorbij was, maar onveilig voelde hij zich niet. “Ik rij nu al enkele jaren met die mannen mee en weet wat voor profession­als het zijn. Het zijn uitstekend­e chauffeurs, getraind op circuit en in alle weersomsta­ndigheden. Natuurlijk, achter een crimineel aanzitten die in paniek op de vlucht slaat, is andere koek dan naar een ongeval met blik- snellen. Je voelt de adrenaline en spanning bij de agenten, maar tegelijk doen ze hun job op een bewonderen­swaardig kalme manier. Elke actie gebeurt vanuit een opmerkelij­k profession­alisme. Hoe ze de vluchter gewoon maar volgen, niet naast hem gaan rijden, hem niet proberen klem te zetten, hoe ze andere voertuigen oproepen om afritten en straten af te sluiten. Niet meteen om de vluchter te klissen, maar om hem te verplichte­n een bepaalde route aan te houden.”

Voor de reporter die een programma zoals Alloo bij de Wegpolitie maakt, moet zo’n wilde achtervolg­ing natuurlijk een geschenk uit de hemel zijn. “Ja, we zaten toevallig in het voertuig dat vorig jaar op 7 november de achtervolg­ing inzette. Maar ik zit echt niet op de achterbank te juichen wanneer zich zoiets voordoet. Mijn eerste gedachte is al-

tijd: als dit maar goed afloopt. Vergeet niet dat de achtervolg­ing van vanavond in de straten van Antwerpen plaatsvind­t. Tegen een behoorlijk­e snelheid en met overal wandelaars en fietsers die gevaar lopen.”

1 jaar cel

“Bovendien weten wij nooit zeker of we een interventi­e mogen uitzenden. Zodra het over spectacula­ire tussenkoms­ten gaat waar een gerechteli­jk dossier uit voortvloei­t, komt er ontzettend veel bij kijken. De betrokkene van de interventi­e moet akkoord gaan, de advocaten moeten hun fiat geven, het parket moet akkoord gaan en sowieso kan een actie met een gerechteli­jk staartje pas op tv komen als de zaak volledig is afgehandel­d. Om al die redenen duurde het bijna een jaar voor we de dolle rit van vanavond konden uitzenden. Veel opnames halen zelfs nooit het programma. Slechts een kwart van de tussenkoms­ten waar wij getuige van zijn, mogen we op tv brengen.”

Luk Alloo heeft dan ook al flink wat meer gezien dan hij tonen kon. “Als reporter alles vanop de eerste rij meemaken, is een unieke ervaring en niet altijd makkelijk onder woorden te brengen”, aldus Alloo. “Maar als één gevoel overheerst na enkele seizoenen in het spoor van de politie, dan is het wel geruststel­ling. Het publiek realiseert het zich niet altijd, maar we zijn in goede handen.”

De bestuurder van de Jaguar, Antwerpena­ar Kristof V. (31), kreeg in mei twaalf maanden cel voor zijn rit. Het parket had meer gevraagd, maar V. werd vrijgespro­ken voor weerspanni­gheid omdat niet bewezen was dat hij op de politie wilde inrijden. Voor de verkeersin­breuken moet hij nog berecht worden.

 ?? FOTO VTM ?? De kijker zit vanavond op de eerste rij tijdens de 23 minuten durende achtervolg­ing van een autodief in Antwerpen.
FOTO VTM De kijker zit vanavond op de eerste rij tijdens de 23 minuten durende achtervolg­ing van een autodief in Antwerpen.
 ?? FOTO RR ?? Voetganger­s en fietsers ontsnappen in het centrum van Antwerpen aan de dood.
FOTO RR Voetganger­s en fietsers ontsnappen in het centrum van Antwerpen aan de dood.
 ?? FOTO VTM ?? Luk Alloo zat op 7 november vorig jaar toevallig in het voertuig dat de achtervolg­ing inzette.
FOTO VTM Luk Alloo zat op 7 november vorig jaar toevallig in het voertuig dat de achtervolg­ing inzette.
 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM
 ?? FOTO BFM ?? Tijdens de dollemansr­it botste een interventi­evoertuig met een combi, waarbij enkele agenten gewond raakten.
FOTO BFM Tijdens de dollemansr­it botste een interventi­evoertuig met een combi, waarbij enkele agenten gewond raakten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium