Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe fuifzaal aan station van Berchem

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Evi Van der Planken

Districtsb­urgemeeste­r (N-VA)

“De zaal zal op een ideale locatie liggen. Er zal geen geluidsove­rlast zijn, want er zijn geen buren, en het station en de fietsostra­de zijn vlakbij.”

De Antwerpse jeugd krijgt er binnenkort een feestlocat­ie bij. Aan het station van Berchem, bij de Posthofbru­g, start in 2019 de bouw van een nieuwe fuifzaal. Die moet vijfhonder­d bezoekers kunnen ontvangen. Kandidaten kunnen zich in de loop van volgend jaar melden bij de stad.

De nieuwe fuifzaal zal gebruikt worden voor feesten, optredens en evenemente­n. “We willen nu eerst de markt verkennen om zo tot een meer concrete invulling te komen”, legt Liesbet Brzyk, woordvoers­ter van schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA), uit. “Want het gebouw zal casco geleverd worden. Dat wil zeggen dat de toekomstig­e uitbater zelf een concept kan uitdenken en, met eigen investerin­gen, de inrichting en de inkleding van de zaal voor zijn of haar rekening kan nemen. We willen die uitbater daarom van het begin betrekken bij het proces.”

De fuifzaal komt vlak naast het par- keergebouw van de NMBS te liggen. “In 2019 starten we met de werken. Nog in 2019, wanneer de resultaten van de marktbevra­ging verwerkt zijn, zullen we een concrete oproep voor kandidaten lanceren. Begin 2020 moet dan duidelijk zijn wie de uitbater wordt. Afhankelij­k van het concept zal het daarna nog wel een tijdje duren voor de zaal volledig klaar is, maar in 2020 nog zal er gefeest kunnen worden.”

De nieuwe fuifzaal wordt overigens mee gefinancie­rd door iRET Developmen­t, de projectont­wikkelaar die ook de Post X-site aan het station voor zijn rekening neemt. Dat is te danken aan de stedenbouw­kundige lasten die een overheid kan opleggen bij grote bouwprojec­ten. De ontwikkela­ar is dan verplicht om te investeren in het publieke domein. De stad Antwerpen mag de zaal twintig jaar lang gratis gebruiken.

Den Eglantier

In Berchem wordt de komst van de nieuwe fuifzaal alvast met open armen onthaald. “Er is sowieso altijd nood aan extra fuifzalen in Antwerpen”, zegt districtsb­urgemeeste­r Evi Van der Planken (N-VA). “En deze nieuwe zaal komt op een ideale locatie. Je hebt hier geen buren, dus van geluidsove­rlast zal er geen sprake zijn. De jongeren zullen de plek ook eenvoudig en veilig kunnen bereiken met de fiets of het openbaar vervoer, want de zaal ligt vlak bij het station van Berchem en naast de fietsostra­de.”

Er komt ook een nieuwe parkeergar­age naast de zaal.

De nieuwe zaal heeft ook gevolgen voor Jeugdhuis Den Eglantier in de Zillebekel­aan. “Vandaag heb je in district Berchem Jeugdhuis Den Eglantier en Zaal Rubens in de Statiestra­at”, legt Van der Planken uit. “Bedoeling is dat een deel van de werking van Den Eglantier op termijn wordt verplaatst omdat het jeugdhuis heel slecht te isoleren valt. De evenemente­n die veel lawaai met zich meebrengen, zullen daarom in eerste instantie doorgaan in zaal Rubens, omdat daar doeltreffe­nde geluidsmaa­tregelen werden getroffen. Later is dan misschien ook de nieuwe fuifzaal een mogelijke locatie voor dit soort evenemente­n.”

Bedoeling is dan dat Jeugdhuis den Eglantier alleen nog de buurt- en jeugdwerki­ngen herbergt. “En dus niet meer de echte fuiven.”

 ?? FOTO BULTYNCK KINDT ARCHITECTE­N ?? De Singel over, en feestvarke­ns kunnen de trein op.
FOTO BULTYNCK KINDT ARCHITECTE­N De Singel over, en feestvarke­ns kunnen de trein op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium