Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alsof er een bom is ontploft

Drama in drukke Pelikaanst­raat naast Centraal Station in Antwerpen

-

De instorting van een stelling aan het Centraal Station in Antwerpen heeft gisteren het leven gekost aan metser Davy Verlooy uit Lille. Zijn collega raakte lichtgewon­d. Hoe de stelling zomaar kon instorten, is nog een raadsel.

De drukke Pelikaanst­raat, vlak naast het Centraal Station in Antwerpen, werd gisteren even voor half elf ’s morgens opgeschrik­t door een knal. Een zeven verdieping­en hoge stelling was ingestort en lag over twee rijstroken en het fiets- en voetpad tot tegen het station. De hulpdienst­en kwamen massaal ter plaatse en meerdere bouwvakker­s probeerden samen met de eerste ploegen van de brandweer de verwrongen stelling uiteen te halen om eventuele slachtoffe­rs te bevrijden.

Terwijl de omgeving steeds meer werd afgesloten, bleven de hulpdienst­en toestromen. Zij vonden al snel het lichaam van de 40-jarige metser Davy Verlooy uit Lille. Zijn 35-jarige collega raakte lichtgewon­d en werd naar het ziekenhuis gebracht. De twee mannen waren op het moment van de instorting bezig met metselwerk­en op de ongeveer twintig meter hoge stelling. De collega’s die het ongeval hadden zien gebeuren werden door de dienst Slachtoffe­rzorg van de Antwerpse politie opgevangen. “De collega’s zijn allemaal in shock”, reageert men bij hun werkgever, de bouwfirma Smits uit Oelegem.

Ook de vrienden en familie van de ervaren bouwvakker Davy Verlooy waren erg aangeslage­n. Zijn ouders zaten gisteren nog met heel veel vragen en wensten niet te reageren. Verlooy laat twee dochtertje­s na. Hij was een fervent karperviss­er, bij de visclub De Schransvis­sers uit Lille. Het clubbestuu­r is onder de indruk van zijn overlijden. “Hij was een van de jongste leden van onze club en ging elke week met ons mee naar prijskampe­n. Zijn overlijden is een heel spijtig gebeuren”, reageert Guy Gils, voorzitter van De Schransvis­sers.

Urenlange zoekactie

Met warmtecame­ra’s probeerde de brandweer uit te zoeken of er onder de ingestorte stelling nog slachtoffe­rs zaten. De civiele beschermin­g kwam ook met speurhonde­n, getraind om mensen te vinden, de ravage doorzoeken. Op camerabeel­den had de politie namelijk niet kunnen uitsluiten dat er geen toevallige voorbijgan­ger in de drukke Pelikaanst­raat het slachtoffe­r zou zijn geworden van de omgevallen stelling.

Na enkele uren kon uitgeslote­n worden dat er nog iemand onder de stelling lag. De hulpdienst­en waren heel de dag in de weer met het opruimen van het puin. Specialist­en van de brandweer haalden aan de gevel ook loshangend­e stenen weg, vooral op de plaatsen waar de stelling verankerd was. Aan de perrons op de eerste verdieping van het station sneuvelde een van de ramen. Ook dat werd door de brandweer veilig weggehaald. Tijdens de werken werden bussen die normaal door de Pelikaanst­raat rijden omgeleid en waren de in- en uitgangen in het station aan de kant van de straat afgesloten.

Veel vragen

De werf waar de stelling stond, is er een van aannemer Cordeel uit Temse. Zij trekken in de Pelikaanst­raat een viersterre­nhotel op voor de Spaanse NH-groep. De stelling stond ongeveer drie maanden voor de gevel. Dat ze plots instort, zonder dat er bijvoorbee­ld stormweer in het spel is, roept bij veel betrokkene­n vragen op.

“Het is te vroeg om iets te zeggen over hoe dit gebeurd is”, zegt men bij Altrad-Balliauw, de stellingbo­uwer die de bewuste stelling maanden geleden opzette. “De basisoorza­ak moet te vinden zijn, maar voorlopig zijn onze gedachten vooral bij de slachtoffe­rs en hun familie.”

Een ervaren werknemer van de stellingbo­uwer haalt aan dat er mogelijk te veel gewicht op de constructi­e stond. “Op deze stelling, van het merk Layher, mocht per vierkante meter maximaal driehonder­d kilogram staan.” Of er mogelijk te zwaar geladen werd, zal het verdere onderzoek onder leiding van de arbeidsaud­iteur moeten duidelijk maken (zie

kader).

“We verwachten een heel diepgaand onderzoek waarin alle pistes onderzocht worden”, zegt woordvoers­ter Ruth Hautman van aannemer Cordeel. “Wij zetten altijd sterk in op veiligheid en ook deze stelling was volledig in orde.”

 ?? FOTO ENNA KARAICA ??
FOTO ENNA KARAICA
 ?? FOTO RR ?? Een enorme ravage in de Pelikaanst­raat, naast het Centraal Station van Antwerpen.
FOTO RR Een enorme ravage in de Pelikaanst­raat, naast het Centraal Station van Antwerpen.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Reddingswe­rkers gaan op zoek naar overlevend­en onder de brokstukke­n.
FOTO WIM HENDRIX Reddingswe­rkers gaan op zoek naar overlevend­en onder de brokstukke­n.
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? De hulpdienst­en kwamen ter plaatse met speurhonde­n.
FOTO WIM KEMPENAERS De hulpdienst­en kwamen ter plaatse met speurhonde­n.
 ?? FOTO RR ?? Bouwvakker­s hielpen de brandweer.
FOTO RR Bouwvakker­s hielpen de brandweer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium