Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-speler R. Antwerp FC Fabien Camus is eerste voetballer die naar cel moet

- MARC KLIFMAN, YVES BARBIEUX

In het onderzoek naar fraude en matchfixin­g in het Belgische voetbal zit sinds gisteren zit ook een voetballer opgesloten in de gevangenis. Fabien Camus (33), ex-speler van KV Mechelen en Antwerp, wordt verdacht van het witwassen van geld. Zijn aanhouding zou te maken hebben met de transfer van exClub Bruggespel­er Anthony Limbombe.

Fabien Camus – ex-voetballer bij Charleroi, Genk, Antwerp en KV Mechelen – werd gisteren aangehoude­n en is in verdenking gesteld van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en het witwassen van geld. Zijn advocaat Didier De Quevy bevestigt dat de speler onmiddelli­jk werd opgesloten in de gevangenis van Lantin.

Zijn aanhouding kadert in het onderzoek naar mogelijke wanpraktij­ken door de omstreden makelaar Mogi Bayat. Camus – die vorig seizoen nog bij KV Mechelen speelde – was een van de spelers onder zijn hoede, maar sinds vorig jaar hielp hij Bayat ook profession­eel bij transferde­als. Het gerecht beschouwt Camus als een stroman van Bayat.

Volgens onze informatie zou Bayat zijn hulp en contacten hebben gebruikt om afgelopen zomer de transfer van ex-Club Brugge-speler Anthony Limbombe naar FC Nantes te helpen regelen. Limbombe was aanvankeli­jk op weg naar de Premier League om te gaan voetballen bij Huddersfie­ld Town. Maar bijkomende eisen deden de deal toen afketsen. Limbombe schakelde daarna Mogi Bayat in, die de flankspele­r bij FC Nantes onderbrach­t.

Grote geldsommen

Volgens bronnen zou Fabien Camus geholpen hebben om die transfer te regelen en zouden Bayat en zijn juridische rechterhan­d Laurent Denis hem in ruil daarvoor twee grote geldsommen van om en bij de 300.000 euro hebben beloofd.

Het gerecht heeft allicht aanwijzing­en dat Camus – mogelijk ook bij andere transfers van Mogi Bayat – een aandeel heeft in eventuele financiële constructi­es met zwart geld. Hij is de eerste voetballer die werd opgesloten in de gevangenis op verdenking van witwassen.

Ondertusse­n zijn al 22 mensen uit de Belgische voetbalwer­eld in verdenking gesteld in

Operatie Propere Handen. Tien van hen zijn aangehoude­n, onder wie makelaars Mogi Bayat en Dejan Velkjkovic en scheidsrec­hter Bart Vertenten. De anderen werden, al dan niet onder voorwaarde­n, weer vrijgelate­n. Ook de vader van Anthony Limbombe werd ondervraag­d over de transfer van zijn zoon naar FC Nantes, maar hij werd niet in verdenking gesteld.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium