Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw ontwerp na 13 jaar voor bouwprojec­t Schoten Vaart: minder flats, meer groen

Nog geen vergunning, maar buurt en bouwpromot­or vinden elkaar: elf appartemen­ten minder en meer groen

- JAN AUMAN

Vimmo Woonconcep­ten heeft de bouwaanvra­ag ingediend voor achttien nieuwe appartemen­ten op de hoek van de Heikantstr­aat en de Schotenhof­dreef, aan Schoten Vaart. Opvallend: ook wijkvereni­ging Donk, die eerder met succes naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen stapte tegen grootschal­igere plannen, is tevreden met het ontwerp.

De toekomst van de hoekpanden aan de Heikantstr­aat en de Schotenhof­dreef vormde dertien jaar de inzet van een verbeten strijd tussen bouwpromot­oren, gemeente en wijkvereni­ging Donk. Op de plaats waar nu nog enkele leegstaand­e huizen staan, hadden intussen 29 appartemen­ten kunnen staan, met overal vier bouwlagen. Toenmalig projectont­wikkelaar Vergimmo kreeg een bouwvergun­ning van de provincie, ondanks protest van omwonenden en een weigering door de gemeente.

De wijkvereni­ging kon de plannen counteren na een lange en dure procedure voor de Raad van State en Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Vimmo Woonconcep­ten uit Wijnegem nam het dossier over en veranderde het geweer van schouder. Zaakvoerde­r Peter Verhaegen ging samen met architect Stijn Mertens in dialoog met de buurt om de plannen bij te sturen.

Chris Demeulenae­re

Wijkvereni­ging Donk

“We zijn tevreden over de transparan­tie en de communicat­ie.”

“We zijn de buurt een heel eind tegemoetge­komen”, maakt Stijn Mertens de balans op. “Het project werd om te beginnen serieus afgeslankt tot nog slechts achttien appartemen­ten, met overwegend maar twee tot drie bouwlagen, waardoor de nieuwbouw mooi zal aansluiten bij de andere woningen in de Heikantstr­aat. Parkeerpro­blemen voorkomen we met een ruime ondergrond­se garage voor 27 voertuigen. De zijde Schotenhof­dreef blijft autoluw. Daar komt geen inrit naar de ondergrond­se parking. Op uitdrukkel­ijke vraag van de buurt plannen we daar wel nog vier bovengrond­se parkeerpla­atsen. En er komt heel wat groen, met onder meer een ruime voortuinzo­ne in de Schotenhof­dreef.”

Compacter wonen De lange inspraakro­nde zit er nu op en de architect heeft de bouwaanvra­ag ingediend. Het openbaar

onderzoek start wellicht in november, maar het ziet ernaar uit dat er dit keer maar weinig bezwaarsch­riften zullen komen. “We zijn tevreden over de transparan­tie en de communicat­ie”, zegt Chris Demeulenae­re namens het bestuur van wijkvereni­ging Donk. “De projectont­wikkelaar luisterde naar onze bezorgdhed­en en de voorstelle­n van omwonenden. Wij beseffen dat compacter wonen noodzakeli­jk is om natuur en open ruimte in buitengebi­ed te kunnen sparen.”

Demeulenae­re ziet in de nieuwe plannen ook een stevige inspanning om tot een “kwaliteits­vol woonprojec­t” te komen. “Er is een aanzienlij­ke inkrimping van het bouwvolume en het aantal wooneenhed­en, er is meer open ruimte met groeneleme­nten, er is aandacht voor privacy, licht en lucht en er zijn meer parkeerpla­atsen voor auto’s en fietsen. Wij hopen enkel dat de vierde bouwlaag, die op de hoek toch nog behouden bleef, geen precedent schept voor volgende projecten in onze buurt.”

Start in 2019?

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Erik Block (CD&V) spreekt zich nog niet uit over de vergunning. “Het schepencol­lege zal wellicht pas in februari uitspraak doen.” Dat zal dan zonder Block zelf zijn, want hij verhuist naar de oppositieb­anken. De bouwpromot­or hoopt in 2019 te kunnen starten met de werken.

 ?? FOTO MERTENS-ARCHITECTE­N ??
FOTO MERTENS-ARCHITECTE­N
 ?? FOTO MERTENS-ARCHITECTE­N ?? Dit is het afgeslankt ontwerp voor achttien appartemen­ten op de hoek van de Heikantstr­aat en de Schotenhof­dreef.
FOTO MERTENS-ARCHITECTE­N Dit is het afgeslankt ontwerp voor achttien appartemen­ten op de hoek van de Heikantstr­aat en de Schotenhof­dreef.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Het ziet ernaar uit dat deze oude en al jaren verlaten woningen dan toch gesloopt zullen worden en vervangen door nieuwbouw.
FOTO JAN AUMAN Het ziet ernaar uit dat deze oude en al jaren verlaten woningen dan toch gesloopt zullen worden en vervangen door nieuwbouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium