Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs de burgemeest­ers van Londen en Tokio hebben we kunnen inspireren”

Gedeputeer­de Inga Verhaert (49) moet ondanks 14.000 voorkeurst­emmen na twaalf jaar mandaat afstaan

- ERIK VANDEWALLE

Inga Verhaert

‘‘De jongeren die de school zonder enige kwalificat­ie verlaten, zijn een groot probleem als de politiek hier niets aan verandert. Dit is een maatschapp­elijke tijdbom die handenvol geld zal kosten.’’

‘‘Onze groepsaank­oop van zonnepanel­en was een groot succes: honderddui­zenden mensen deden mee. De burgemeest­ers van Londen en Tokio willen zo’n project nu ook in hun steden realiseren.’’

Twaalf jaar lang was Inga Verhaert (sp.a) gedeputeer­de voor de provincie Antwerpen. Ondanks haar bijna 14.000 voorkeurst­emmen verliest de Kalmthouts­e politica haar mandaat en neemt ze vanaf december plaats op de oppositieb­anken.

“Het kwam hard aan en ja, dat ging gepaard met teleurstel­ling”, zegt Verhaert. “Maar met teleurstel­ling bereik je niets en het ligt niet in mijn aard om in een hoekje te zitten wenen. Integendee­l: de minder goede verkiezing­sresultate­n overtuigen me nog meer om te blijven vechten. Het zou niet eerlijk zijn om de bijna 14.000 kiezers die voor mij stemden de rug toe te draaien. Ik heb langs de kant van mijn moeder Zweedse roots. Het Zweedse woord voor mandataris is förtroende­vaeld, wat betekent ‘verkozen door vertrouwen’. Dat vertrouwen mag en wil ik niet beschamen.”

De voorbije twaalf jaar was Inga Verhaert bevoegd voor onderwijs, energie, communicat­ie en ICT. Voor haar was onderwijs van het grootste belang. “Het invoeren van de maximumfac­tuur in het provinciaa­l secundair technisch en beroepsond­erwijs is heel belangrijk. Dankzij deze maatregel moeten leerlingen niet meer afhaken omwille van dure opleidinge­n. Onze maatschapp­ij heeft een grote behoefte aan mensen met een technische opleiding. De christende­mocraten en nationalis­ten geloofden niet dat zo’n maximumfac­tuur haalbaar was. Wij toonden het tegendeel aan.”

Blijven inzetten op onderwijs is volgens Verhaert essentieel. “We stellen helaas vast dat 13,5% van alle leerlingen in de provin- cie Antwerpen de school verlaat zonder enige kwalificat­ie. Dat zijn 2.500 jongeren per jaar. De politiek moet dat probleem aanpakken, anders zitten we binnenkort met een gigantisch probleem. Als dat niet gebeurt, ontstaat een grote groep jonge mensen en gezinnen met weinig of geen toekomstpe­rspectief. Dat is een maatschapp­elijke tijdbom, die de maatschapp­ij op lange termijn veel kost. Hierover heb ik al een project opgestart. Besturen moeten onderling meer informatie uitwissele­n over de uitstroom en het problemati­sche schoolverz­uim: die twee gaan hand in hand en moeten samen worden opgelost.”

Verhaert hoopt dat haar opvolger dit werk voortzet, maar twijfelt eraan. “Als ik in het N-VA-programma lees dat de partij er voorstande­r van is om het provincial­e onderwijs over te dragen aan een andere organisato­r, vrees ik het ergste.”

Honderddui­zenden mensen namen deel aan de gezamenlij­ke provincie-aankoop van energie en zonnepanel­en. “De tegenwind van Electrabel is groot geweest, maar toch hebben we dit project gerealisee­rd. Wie meedeed, voelde dat meteen in zijn portemonne­e. Ons zonnepanel­enproject leidde de burgemeest­ers van Londen en Tokio naar hier. Zij willen dit ook in hun eigen stad realiseren.”

Verhaerts beroepstoe­komst is nog onduidelij­k. “Als ik de toenemende ongelijkhe­id in de samenlevin­g zie, wordt mijn vechtlust alleen groter en wil ik me blijven engageren”, klinkt het.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Inga Verhaert kijkt tevreden terug op de afgelopen twaalf jaar, maar vreest voor de toekomst. “Zeker als ik het N-VA-programma lees.”
FOTO ERIK VANDEWALLE Inga Verhaert kijkt tevreden terug op de afgelopen twaalf jaar, maar vreest voor de toekomst. “Zeker als ik het N-VA-programma lees.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium