Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten dierentuin­en sneller ingrijpen als het dreigt fout te gaan na een bevalling? Of moet de natuur haar gang gaan?

-

Twee bedenkinge­n

Ik heb hier twee bedenkinge­n bij. Ten eerste, als men nakomeling­en wil van de dieren, dan moet men alles doen wat men momenteel kan en dit niet overlaten aan de natuur. Maar ten tweede vind ik het absoluut niet nodig dat men in dierentuin­en wilde dieren kweekt.

FRANCOIS VAN GORP, TISSELT

Nalatig geweest

Deze jachtluipa­arden leven in gevangensc­hap. Als het om gekweekte exemplaren gaat, is dit nuttig voor het voortbesta­an van de soort. Maar dit heeft niets meer met natuur te maken. De zoo is verplicht om tussenbeid­e te komen en de jongen te redden. Nu zijn ze nalatig geweest.

RICK CABUS, BRASSCHAAT

Mens heeft al ingegrepen

De mens heeft al ingegrepen door ze in gevangensc­hap te zetten. Dat je dat gedaan hebt, wil ook zeggen dat je je te allen tijde moet engageren om dat goed te laten verlopen. Dit had niet mogen gebeuren.

KIM ROOVERS

Contradict­ie

Als je beslist om dieren in gevangensc­hap op te voeden, dan moet je daar ook de verantwoor­delijkheid voor dragen. Zodra je beslist om een wild dier zijn vrijheid te ontzeggen door het in een dierentuin te plaatsen, is het niet meer de natuur die zorgt voor het dier, maar is de dierentuin verantwoor­delijk voor het wel en wee van het dier. Het is een contradict­ie om in een dierentuin de natuur haar gang te laten gaan. De Olmense Zoo had moeten ingrijpen.

STEPHANIE VAN KERCKHOVEN, PUTTE

Eigen kinderen

Hoe kan je nu de natuur haar gang laten gaan als het dier al in gevangensc­hap leeft? Om te beginnen, had je dat jachtluipa­ard nooit in gevangensc­hap mogen nemen. Als je dat toch doet, grijp je in. Geef de beste verzorging, alsof het je eigen kinderen zijn.

TIM CASTELIJN

Bij mama blijven Het zijn wilde dieren, dus het is niet zo goed om deze met de hand groot te brengen.

Het is in het belang van het dierenwelz­ijn dat deze kleintjes bij hun mama blijven, wat er ook gebeurt. Het is zonde dat deze kleintjes zijn overleden, maar ik vind niet dat dit in de discussie moet doordringe­n. De Olmense Zoo is er het hart van in. Ze hebben zo veel liefde voor de dieren, ik bewonder hen echt heel hard.

STEVEN NEVELSTEEN, MEERHOUT

Geen schuld

De regel van dierenwelz­ijn zegt dat een dierentuin niet mag ingrijpen. Een dierentuin is een weerspiege­ling van de natuur, dus moeten ze zelf de natuur ook respectere­n en zijn gang laten gaan. Het is natuurlijk enorm erg dat dit is kunnen gebeuren, maar de zoo treft hier zeker geen schuld. Einde discussie.

XKENUOV SLEIN

Niet moeien met specialist­en

Wat als volgende keer mama luipaard haar welpjes aanvalt? Ga je dan de welpjes of de mama redden? Waarom staat de werking van de zoo ter discussie? Laat ons eerst onze mensenmaat­schappij in orde hebben voordat we ons moeien met specialist­en die er duidelijk meer over weten.

RONNY WOUTERS

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium