Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe realtime jongerense­rie speelt zich af in Antwerpen

- www.wtfock.be

Een beetje in stilte loopt op internet een nieuwe jongerense­rie over het leven van een groep vrienden op en rond het atheneum van Berchem. Fictie, maar ook ‘in realtime’: wanneer er in de reeks iets gebeurt op een bepaald tijdstip, komt het fragment op dát tijdstip online. Er zijn intussen ook drie complete aflevering­en van 20 minuten. Een hype, zoals het Noorse voorbeeld Skam, is wtFOCK nog niet.

Tv-zender Vier en Telenet produceerd­en

wtFOCK samen en lieten de reeks in alle stilte los op sociale media. Foto’s en korte filmpjes op tijdstippe­n dat de scènes zich ‘echt’ afspelen moesten de jeugd meekrijgen in het verhaal: het dagelijkse leven van een groep vrienden binnen en buiten de middelbare school – het Koninklijk Atheneum van Berchem.

“De makers waren op zoek naar een locatie, en dat is ons mooie gebouw uit de jaren 30 geworden”, zegt adjunct-directeur Nikei De Pooter. “De opnames hebben vooral plaatsgevo­nden in de zomervakan­tie, nadat de acteurs hier een ‘bootcamp’ hebben gehad. Eén lokaal is hun ter beschikkin­g gesteld, en daar zijn er ook na de vakantie op woensdagna­middag en op zaterdag nog opnames geweest. Onze leerlingen hebben er dus geen hinder van ondervonde­n, en zij die wilden, hebben een keer in groep mogen figureren. Een interessan­te ervaring voor hen.”

wtFOCK loopt door de dag van jongeren heen: elke dag zijn er nieuwe foto’s en video’s, en elke vrijdag worden de fragmenten van de voorbije week gebundeld in een aflevering. Drie zijn er op de website inmiddels te zien.

Naar Noors voorbeeld

Met zo’n 1.200 volgers op Facebook lijkt

wtFOCK nog niet bijzonder hard te leven. Veel minder alleszins dan de Noorse moederseri­e Skam, wat ‘schaamte’ betekent. Maakster Julie Andem reisde daarvoor door Noorwegen om tieners te interviewe­n over wat hen bezighield. Haar belangrijk­ste conclusie was dat velen denken dat ze niet aan de verwachtin­gen voldoen, omdat ze zich constant met anderen vergelijke­n, en Andem wilde “de prestatied­ruk verlichten”. Ook in Noorwegen begon de serie zonder dat er reclame voor werd gemaakt, “zodat jongeren zeker niet door hun moeder getipt zouden worden”, zei Andem in een interview. Dat lukte danig, Skam – gefilmd in Oslo – werd een groot succes en kreeg remakes in onder meer Italië, Frankrijk en de VS. En dus ook bij ons.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Het Koninklijk Atheneum Berchem is het decor van de online jongerenre­eks wtFOCK.
FOTO'S RR Het Koninklijk Atheneum Berchem is het decor van de online jongerenre­eks wtFOCK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium