Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu de sprong naar Tokio

Mooi, die drie Belgische medailles op het EK gymnastiek tijdens de voorbije sportzomer. Maar voor de komende Olympische Spelen, nog altijd de hoogmis voor het turnen, brengt het niets bij. Pas vanaf dit WK - vandaag beginnen de mannen in Doha, komend week

- HANS JACOBS

Op het EK in Glasgow deze zomer konden heel wat turnouders er niet bij dat hun dochters van de bondscoach­es niet mochten deelnemen aan de teamcompet­itie, ook al had Team Belgium zich geplaatst voor de finale. Daar was een gegronde reden voor: omdat het te belastend was voor mogelijke blessures en ze niet op dat EK, maar wel op dit WK, enkelen maanden later, er echt moeten staan. Want pas vanaf nu tellen de prestaties voor de Olympische Spelen in Tokio 2020.

Aan de competitie op de Spelen nemen slechts twaalf landen deel, waaronder sowieso gastland Japan. In Doha is het podium zeker van een ticket voor Tokio. Dat is te hoog gegrepen voor de Belgische turnvrouwe­n, maar volgend jaar zijn op het WK in Stuttgart acht tickets te verdienen. Enkel de landen die op dit WK de top 24 halen, komen daarvoor in aanmerking. Coach Marjorie Heuls: “We mikken op dit WK op de top twaalf en misschien nog iets hoger als iedereen op niveau turnt.”

Opnieuw een ploeg naar de Spelen loodsen, is voor Heuls minstens zo belangrijk als mikken op individuel­e prestaties op individuel­e toestellen of in de individuel­e allroundco­mpetities (over alle toestellen). “Maar is het wel duidelijk dat de prestaties van Nina Derwael de rest van de ploeg een boost geven. Zoals de Belgian Cats onlangs ook werden vooruitges­tuwd. Omdat de rest weet dat ze een paar topspeelst­ers hebben, gaan ook zij vooruit. Zo is het ook met ons.”

Derwael is het onbetwistb­are uithangbor­d. Ze verlengde haar Europese titel aan de brug met ongelijke leggers, pakte zilver aan de balk op het EK en is op dit WK opnieuw medailleka­ndidate aan de brug. “Zij heeft een van de hoogste startwaard­es van iedereen aan de brug. Als zij haar oefening netjes uitvoert, is brons of zelf meer mogelijk.”

Verder dan de mannen

Het Belgische damesturne­n - in Rio 2016 voor het eerst met een ploeg op de Spelen - staat internatio­naal een stap verder dan de mannen. Maar ook zij ambiëren een plek als land in de top 24, zodat ze op olympisch schema liggen. Daarnaast mogen enkelen hopen op een toestelfin­ale (de beste acht van de wereld op een toestel) of een allroundfi­nale (de beste 24 van de wereld over alle toestellen). Vanaf zaterdag wordt het WK turnen uitgezonde­n op Eén.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium