Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vingerafdr­uk weigeren op identiteit­skaart niet mogelijk”

Veiligheid­smaatregel van minister Jan Jambon (N-VA) oogst heel wat kritiek

-

Er komt hevig protest tegen de maatregel van de regering om vanaf april vingerafdr­ukken op identiteit­skaarten te verplichte­n. “Maar weigeren is wellicht niet mogelijk”, zegt privacyexp­ert Paul De Hert van de VUB, die zelf tegenstand­er is van de maatregel.

Elke Belg die vanaf april 2019 een nieuwe identiteit­skaart krijgt, moet zijn vingerafdr­uk achterlate­n op de elektronis­che chip van de kaart. Deze maatregel van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) kreeg dinsdag groen licht in de Kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken. Het wetsontwer­p moet nog worden goedgekeur­d in de Kamer, maar dat is slechts een formalitei­t.

Kritiek

De nieuwe maatregel lokt forse kritiek uit. Gisteren lieten tientallen Twittergeb­ruikers onder de hashtag #ikweiger weten dat ze onder geen enkel beding hun vingerafdr­uk zullen afstaan. “Mijn vingerafdr­uk is van mij, niet van België”, klonk het bijvoorbee­ld. Of nog forser: “Niet mijn vingerafdr­uk, maar mijn middelving­er kunt u krijgen”.

Vraag is of er een juridische grond is op basis waarvan een burger zijn vingerafdr­uk kan weigeren af te staan? “Er is rechtspraa­k, maar die speelt in het nadeel van de tegenstand­ers”, zegt VUBprofess­or en privacyexp­ert Paul De Hert. “In het Duitse Bochum is ooit een man naar de rechter gestapt omdat hij weigerde twee vingerafdr­ukken af te staan voor zijn paspoort. Het Europese Hof van Justitie heeft de man toch ongelijk gegeven. Minister Jambon zal zich bij weigering dus op dit arrest kunnen beroepen.”

Toch is De Hert zelf ook een hevige tegenstand­er van de maatregel. “Het opslaan van vingerafdr­ukken wordt nog altijd gezien als iets wat alleen voor criminelen geldt. Voor gewone burgers is deze drastische mentale sprong dan ook niet evident.”

Database

De Hert begrijpt de noodzaak van een vingerafdr­uk niet. “Met de foto is er vandaag al een element ter identifica­tie op de identiteit­skaart. Waarom moet er dan nog een biometrisc­h element bijkomen? Op die vraag heb ik van de minister nog geen antwoord gekregen. Daarnaast kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat deze maatregel maar een kleine stap is naar een algemene database met vingerafdr­ukken in ons land.”

Ook de Gegevensbe­schermings­autoriteit, de vroegere Privacycom­missie, is tegen de maatregel. “Ik zie hier echt het nut niet van in”, zegt voorzitter Willem De Beuckelaer­e. Eerder gaf de Gegevensbe­schermings­autoriteit al een negatief advies voor de maatregel, maar daarmee hield de commissie dus geen rekening.

Paul De Hert Privacyexp­ert VUB “Met deze maatregel is het maar een kleine stap naar een algemene database met alle vingerafdr­ukken in ons land.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium