Gazet van Antwerpen Stad en Rand

35 ton, maar niets waard

Aangespoel­de vinvis in De Haan alleen nog goed om biodiesel van te maken

- ANTON GOEGEBEUR TIM LESCRAUWAE­T

Een 18 meter lange vinvis op een Belgisch strand, dat is een zeldzaamhe­id. En dus stroomden onderzoeke­rs en kijklustig­en massaal toe in De Haan. Toch zal Antonius – genoemd naar de naamheilig­e van 24 oktober, de dag van zijn vondst – als skelet niet in volle glorie te bezichtige­n zijn. Op enkele stalen en botten na gaat de versneden walvis naar een verwerking­sbedrijf. Eindresult­aat? Biodiesel.

Geen tanden

Vinvissen behoren tot de familie van de baleinwalv­issen, wat betekent dat ze geen tanden hebben, maar baleinen gebruiken om voedsel uit het water te filteren.

Op een na grootste walvis

Met zijn 18 meter en 35 ton lijkt Antonius een mastodont, maar binnen zijn soort is hij een heel doorsnee mannetje. De blauwe vinvis, de grootste diersoort ter wereld, wordt 29 meter.

Bedreigde diersoort Wereldwijd zijn er nog maar 100.000 exemplaren. De snelste ‘sushi’

Tegen vanochtend ligt het strand van De Haan er opnieuw onberispel­ijk bij. De vinvis werd in sneltempo versneden en afgevoerd naar verwerking­sbedrijf Rendac in Denderleeu­w.

Overal, behalve in de Noordzee

Gewone vinvissen komen in alle wereldzeeë­n voor, maar mijden de ondiepe zuidelijke Noordzee. Als een exemplaar toch ons land aandoet, dan gebeurt dat vaak na een aanvaring, wat hier het geval kan zijn geweest. Al kan de lege maag van het dier er ook op wijzen dat hij door ziekte is omgekomen.

Ontploffin­gsgevaar

Uit een opengesned­en vinvis komt blubber en stank. Om te voorkomen dat het dier ontploft door een opeenstape­ling van inwendige gassen, moet het snel opengesned­en worden.

20 jaar geleden

In 1997 spoelde Lucy aan op het strand van Raversijde bij Oostende. Tot vandaag is ze de laatste ‘gewone vinvis’ die op onze kustlijn strandde.

Goed voor biodiesel

Straks zal het dier energie opwekken. Rendac zal het versneden kadaver pasteurise­ren, steriliser­en en indampen. Dat levert dierlijk vet en dierlijk meel op. Het vet komt in biodiesel terecht, het meel gaat naar biomassace­ntrales of cementoven­s.

Speeltuin voor biologen

Marinebiol­ogen van de universite­iten van Gent en Luik trokken als de bliksem naar het strand van De Haan. “Wij proberen van alles te verzamelen”, vertelt Marjan Doom van het Gentse universite­itsmuseum. Enkele parasieten eindigen wellicht in een bokaal met formaldehy­de om tentoon te stellen. “Virologisc­he en bacteriolo­gische stalen nemen we mee voor onderzoek.”

Flipper wordt bewaard

Het kost te veel geld en moeite om een volledig skelet samen te stellen. Toch houdt Marjan Doom van de Gentse universite­it enkele botten bij. “Een flipper of arm, de bekkenbeen­deren en de onderkaak nemen we mee. We kunnen ze gebruiken om de evolutiele­er te demonstrer­en. De bekkenbeen­deren zijn restanten van achterpote­n. Die achterpote­n zijn weg geëvolueer­d, maar de bekkenbeen­deren tonen dat ze er ooit geweest zijn.”

Wat is er geworden van Theofiel? Begin 2012 spoelde in KnokkeHeis­t een 13 meter lange potvis aan. Wetenschap­pers ontdekten dat Theofiel een bloedvergi­ftiging

had. Het dier werd verwerkt door Rendac. Slechts enkele onderdelen werden bijgehoude­n door de Universite­it van Gent.

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? De vinvis wordt zo snel mogelijk versneden en weggevoerd, zodat het strand er weer onberispel­ijk bijligt.
FOTO KURT DESPLENTER De vinvis wordt zo snel mogelijk versneden en weggevoerd, zodat het strand er weer onberispel­ijk bijligt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium