Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deurnese ruitenwass­er bekent moord na 26 jaar zwijgen

Stephaan D.L. vertelt aan speurders dat hij Antwerpse Ariane Mazijn doodde in 1992

-

Stephaan D.L. heeft bekend dat hij in 1992 Ariane Mazijn vermoordde in haar appartemen­t in Antwerpen. D.L. werd begin deze maand opgepakt na een DNAmatch. 26 jaar lang had hij in alle talen gezwegen over de moord. Een opluchting voor de familie en voor Arianes toenmalige vriend.

Het was verdachte Stephaan ‘Stef’ D.L. zelf die maandag had laten weten dat hij opnieuw verhoord wilde worden. De 54-jarige ruitenwass­er uit Deurne zit sinds 8 oktober in de cel op verdenking van de moord op Ariane Mazijn. Aanvankeli­jk ontkende hij Mazijn om het leven gebracht te hebben. Tijdens het nieuwe verhoor bij de moordbriga­de van de federale gerechteli­jke politie, dat donderdag plaatsvond, bekende D.L. volgens goede bron wel dat hij het was die Mazijn vermoordde.

Het lijkt er dus op dat D.L. heeft ingezien dat ontkennen geen zin meer had. Het lichaam van Mazijn was op 17 juli 1992 aangetroff­en door haar toenmalige vriend in haar appartemen­t in de Mechelsest­eenweg in Antwerpen. De jonge vrouw (30) was gewurgd met het snoer van een zonnebank en had verschille­nde messteken gekregen.

Opgelucht

Het zag er jarenlang naar uit dat de moord onopgelost zou blijven. De speurders konden wel DNA aantreffen, maar dat leverde geen match op met stalen van bekende verdachten. De man die nu de moord bekende nam na de feiten zijn leven weer op. Hij werkte verder als ruitenwass­er en stapte afgelopen zomer zelfs nog in het huwelijksb­ootje. Eén fout deed D.L. echter de das om. In 2015 werd hij veroordeel­d omdat hij geprobeerd had in te breken bij zijn toenmalige werkgever. Na die veroordeli­ng werd D.L. verplicht DNA af te staan, dat leidde tot de match die hem uiteindeli­jk, ruim 26 jaar na de moord, achter de tralies deed belanden.

Het parket wil niets zeggen over het verhoor van D.L. en ook de advocaten van de man geven geen commentaar op de wending in het onderzoek. Wie wel opgelucht is, is Joel Le Tanter (70), destijds de vriend van Mazijn en de man die haar lichaam vond. “Voor mij is die bekentenis een opluchting”, reageert hij. “Na 26 jaar is er eindelijk bevestigin­g van wat ik altijd heb volgehoude­n, dat ík Ariane niet vermoord had.” Le Tanter werd aanvankeli­jk als enige en dus hoofdverda­chte gezien. Hij werd urenlang ondervraag­d, zelfs onder hypnose. “En twee keer hebben ze mij aan de

leugendete­ctor verhoord”, vertelt hij.

Schrik voor de details

De familie van het slachtoffe­r reageert eveneens opgelucht, maar ook gereservee­rd. “We zijn blij dat er eindelijk duidelijkh­eid is over de dood van mijn zus. Maar we hebben ook schrik voor de details. En we zijn ook bevreesd dat de man alsnog met een eventuele lichte straf en voorwaarde­lijke vrijheid snel terug op vrije voet zal zijn. Dat mag niet gebeuren”, zegt broer Glenn. “We hopen dat het gerecht ons spoedig uitleg verschaft over wat er exact gebeurd is. Het lijkt ons dat die man, die moordenaar, total loss gegaan is. Ik heb toen de foto’s van het lichaam

van mijn zus gezien. Het was afschuweli­jk wat die dader aangericht heeft.”

“Ik heb mijn dochters onlangs ingelicht over wat er met hun tante gebeurd is, nu weten ze alles. Mijn ouders zijn jaren geleden gestorven. Zij zullen nooit weten waarom hun dochter vermoord is en door wie. Het verdriet heeft hun leven danig ingekort. Het beeld van mijn bedroefde papa speelt nu steeds opnieuw op. Hij heeft zo veel moeite gedaan om te achterhale­n wat er gebeurd is, zonder succes. Het heeft niet mogen zijn voor hem. Dat raakt me enorm”, besluit de broer van Ariane geëmotione­erd. DIRK COOSEMANS, SAM REYNTJENS

Glenn Mazijn

Broer Ariane “Mijn ouders zijn jaren geleden gestorven en zullen dus nooit weten waarom hun dochter vermoord is en door wie. Het verdriet heeft hun leven danig ingekort.”

 ?? FOTO RR ?? Stephaan ‘Stef’ D.L. verklaarde aan de speurders dat hij 26 jaar geleden Ariane Mazijn vermoordde.
FOTO RR Stephaan ‘Stef’ D.L. verklaarde aan de speurders dat hij 26 jaar geleden Ariane Mazijn vermoordde.
 ?? FOTO RR ?? Ariane Mazijn.
FOTO RR Ariane Mazijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium