Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ouderen hebben nog altijd zin in seks”

Zorgbedrij­f Antwerpen lanceert boek over seksuele beleving van bejaarden

- JORIS VAN DER AA

“Ook onze senioren hebben behoefte aan intimiteit en genieten van seksuele contacten”, zegt Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). Het Zorgbedrij­f Antwerpen stelt daarom zondag op de Boekenbeur­s Grijze Goesting voor, waarin bekende en onbekende ouderen openhartig praten over hun seksuele beleving. Naast dit boek werkt het Zorgbedrij­f ook aan andere initiatiev­en rond senioren en intimiteit.

Grijze Goesting is een boek vol getuigenis­sen over seksualite­it en intimiteit. Niet alleen seksuologe­n, bejaardenv­erzorgers en ‘seksuele hulpverlen­ers’ komen aan het woord, ook een aantal bekende ouderen, zoals journalist­e Paula Marckx of oud-radiomaker Zaki komen in het boek aan bod. “Het is niet voor iedereen even gemakkelij­k om over seks en intimiteit bij ouderen te praten”, zegt Duchateau. “Het boek is er om ruimte te maken voor gesprekken.”

Zo is er Salomon, een 81-jarige bewoner van het zorgbedrij­f. Als homoseksue­le man met een behoorlijk­e seksuele appetijt vindt hij het niet zo evident om zijn seksualite­it ten volle te beleven in het woonzorgce­ntrum. “Ik ontmoet het liefst iemand die wat jonger is dan ik. Mannen van mijn eigen leeftijd hebben vaak al beperkinge­n. Ik kom aardige mannen tegen, maar dan denk ik: wat moet ik met die scootmobie­l? Ik ben zelf nog redelijk fit, al heb ik soms moeite om mijn evenwicht te bewaren.”

Salomon engageert zich voor de Roze Salons, bijeenkoms­ten van homoseksue­le ouderen. “We komen samen met een klein groepje en bespreken alles wat met seksuele diversitei­t te maken hebben. Ook seks komt aan bod. Ik moet ze wel eens afremmen, het is soms echt kantje boordje (grijnst).

Aandacht voor levenskwal­iteit

Salomon wordt nog wel eens verliefd. Zoals op de pas afgestudee­rde psycholoog die in het woonzorgce­ntrum kwam werken. “Jij bent leuk, zei ik hem. Jij bent een geile ouwe man, antwoordde hij. Ik dacht: ja, dat klopt wel.”

Grijze Goesting past ook in de visie van het Zorgbedrij­f, dat méér wil doen dan enkel verzorgen. “Als organisati­e mogen we niet alleen aandacht hebben voor het verzorgen en het bijstaan in de moeilijke omstandigh­eden die met het ouder worden gepaard gaan. We willen ook aandacht hebben voor alles wat het leven kleur geeft en mooi maakt. Het Zorgbedrij­f heeft de Gault Milliau-prijs gewonnen voor de voedselkwa­liteit in onze grootkeuke­ns. We hebben onze centra opengezet voor buurten met speel- en fitnesstui­nen. Het draait allemaal om levenskwal­iteit. Daarom moeten we ook aandacht Grijze Goesting hebben voor de behoefte aan intimiteit en seks van onze klanten.” Het Zorgbedrij­f Antwerpen wil zijn klanten zeer ver tegemoetko­men in hun wensen en behoeften. “Binnen het Zorgbedrij­f hebben we een eigen winkel, De Schakel, waar onze mensen producten vinden die aangepast zijn aan hun leeftijd. We gaan nu een bevraging doen om te peilen of er behoefte is aan bepaalde producten (Duchateau doelt op seksspeelt­jes, red.). Als die behoefte er is, dan zullen we die producten ook aanbieden in onze winkels.”

In Grijze Goesting staan ook getuigenis­sen van ‘seksuele dienstverl­eners’ van de vzw Aditi, die ook klanten in de woonzorgce­ntra van het Zorgbedrij­f helpt. Seksueel dienstverl­ener Melanie (31): “Mijn eerste client was een jonge man met een beperking. Het was best wel spannend, maar uiteindeli­jk zeer respectvol. Je hebt inderdaad seks met je cliënten, maar dat is maar een klein deel van de dienstverl­ening. Iedereen heeft geborgenhe­id nodig, intimiteit of een gemeend lief woord.” “De eerste keer dat ik voor een senior werd gevraagd heb ik wel geaarzeld”, zegt Melanie. “Ik voelde me te jong en ik had voor mezelf de grens op zestigjari­gen gezet. Maar een man van tachtig had euthanasie aangevraag­d en wilde graag nog eens een naakte vrouw zien. Een warm bloot lichaam tegen het zijne voelen. Ik heb dat toen gedaan. Dat was heel speciaal, en heel mooi.”

Grijze Goesting is er niet alleen voor de ouderen, maar ook voor hun kinderen. Fons Duchateau: “Kinderen zien hun ouders niet als seksueel actief. Ik kan me voorstelle­n dat kinderen en kleinkinde­ren niet willen weten wat oma uitspookt, maar oma is een vrouw zoals iedere andere. Daar gaapt een mentale generatiek­loof. Maar eigenlijk is het de logica zelf dat de nood aan intimiteit en seks niet daalt omdat je ouder wordt. Ze verandert wel. Ze evolueert. Dat ouderen nog steeds ‘goesting’ hebben en genieten van seksuele of intieme contacten, is een heel hoopgevend verhaal, ook voor jongere mensen.”

Salomon, (81) Homoseksue­le bewoner woonzorgce­ntrum

‘‘Ik kom aardige mannen tegen, maar dan denk ik: wat moet ik met die scootmobie­l?’’

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? “Kinderen zien hun ouders niet als seksueel actief, maar oma is ook een vrouw.” Daarom brengt het Zorgbedrij­f Antwerpen op de markt.
FOTO GETTY IMAGES “Kinderen zien hun ouders niet als seksueel actief, maar oma is ook een vrouw.” Daarom brengt het Zorgbedrij­f Antwerpen op de markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium