Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij moet met voorstelle­n komen nu”

Groen zet Bart De Wever onder druk

- SACHA VAN WIELE

Groen-kopman Wouter Van Besien zet Bart De Wever (N-VA) onder druk. “De verschille­n blijven hemelsbree­d”, zegt Van Besien. “De bal ligt nu bij De Wever om een gemeenscha­ppelijke grond te zoeken. Als hij echt een coalitie met ons wil, verwacht ik voorstelle­n.”

Wouter Van Besien en gemeentera­adsleden Ikrame Kastit en Freya Piryns zaten vrijdagnam­iddag bijna vier uur samen met informateu­r Bart De Wever. Na deze informatie­vergaderin­g blijkt uit de toon van de Groen-lijsttrekk­er dat niets wijst op enige toenaderin­g. “Burgemeest­er De Wever liet weten welke coalitie hij wil, maar om wat te doen, blijft onduidelij­k”, zegt Van Besien. “Onze drie belangrijk­ste assen zijn mobiliteit en gezonde lucht, sociaal beleid met betaalbaar wonen, en samenleven in diversitei­t. We bezorgden De Wever veel informatie, maar het verschil in visie blijft groot. Als hij echt een coalitie met ons wil, dan is het aan hem om met voorstelle­n te komen. De bal ligt bij hem. Het is De Wever die op zoek moet naar een gemeenscha­ppelijke grond met ons.” Groen wil nog wel komen naar de technische toelichtin­g over de financiële situatie van Antwerpen (zie kader), maar ziet geen meerwaarde meer in een derde informatie­ronde. “We hebben al onze informatie gegeven”, besluit Van Besien.

Comfortabe­le meerderhei­d

De Wever zou tijdens deze ontmoeting nog eens hebben herhaald dat hij een coalitie met Groen wil. Niet alleen geeft dit hem een comfortabe­le meerderhei­d, maar zo kan hij ook ineens sp.a buitenspel zetten. Bovendien zou het ook zijn nieuwe rol als verzoener ondersteun­en. Na het ontmijnen van het conflict met de burgerbewe­gingen rond de Oosterweel­verbinding, zou dat dan de tweede pluim op zijn hoed zijn.

Alleen botst zo’n coalitie met de politieke realiteit. In de gemeentera­ad zal het Vlaams Belang de N-VA immers steeds aanvallen op mogelijke toegevinge­n naar Groen rond mobiliteit en diversitei­t. Bij uitbreidin­g gaat dit ook op voor haar kiezers. De Wever beschikt over weinig onderhande­lingsruimt­e als hij een coalitie wil sluiten met Groen.

Ook sp.a kwam na het onderhoud tot dezelfde conclusie als Groen. Er is een groot verschil in visie op enkele belangrijk­e thema’s voor beide partijen. Als Groen en sp.a een circulatie­plan of de stopzettin­g van de privatiser­ing van het sociaal beleid op tafel leggen, dan vindt De Wever deze voorstelle­n “te problemati­sch”. “De Wever peilde naar de achtergron­den van onze voorstelle­n, maar we krijgen geen hoogte over waar hij die toenaderin­g met ons dan ziet”, zegt Van Besien.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wouter Van Besien ziet nog geen toenaderin­g van N-VA.
FOTO JAN VAN DER PERRE Wouter Van Besien ziet nog geen toenaderin­g van N-VA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium