Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alsof we alles opnieuw beleven. We zijn hier nog niet klaar mee”

Gezin van vrouw die twee jaar geleden op Groenplaat­s onder stelling belandde, dagvaardt alle betrokkene­n

- SYLVIA MARIËN

Hugo Keulers

Advocaat “Ik wist dat het nieuws over het ongeval woensdag mijn cliënt pijn zou doen.”

Het gezin van Rossitza Kanovska, de vrouw die twee jaar geleden onder een stelling op de Groenplaat­s terechtkwa­m en later overleed, spant een zaak aan tegen elf betrokkene­n. Een vonnis wordt pas in 2020 verwacht. “Dat er deze week weer een slachtoffe­r viel bij een ongeval met een stelling, komt zwaar aan”, zegt Rossitza’s man Petar Petrov.

Toen woensdag in de Antwerpse Pelikaanst­raat een stelling instortte, een metser om het leven kwam en voorbijgan­gers ontsnapten aan een drama, moest advocaat Hugo Keulers meteen denken aan zijn cliënt Petar Petrov in Californië. “Ik wist dat het nieuws hem pijn zou doen en heb hem bewust niet gemaild. Maar andere mensen hebben dat wel gedaan, dat gaat allemaal heel snel tegenwoord­ig.”

Petar Petrov reageert kort en zegt dat wat er opnieuw in Antwerpen is gebeurd, hard aankomt bij hem en zijn kinderen. “Het is alsof we alles weer beleven. We zijn hier nog niet klaar mee.”

Groenplaat­s

Op zondag 20 november 2016 liepen de Amerikaans­e toeristen Petar (toen 49), zijn vrouw Rossitza (49) en hun twee kinderen Kristine en Marc (toen 8 en 6) over de Groenplaat­s voor een familiebez­oek. Terwijl Petar even naar de wc ging bij McDonald’s, wachtte zijn gezin buiten op hem. Plots hoorde hij een enorm lawaai bij het aanpalende pand en snelde hij naar buiten. Daar had Rossitza nog net de kinderen kunnen wegduwen, die zagen hoe hun moeder onder de stelling bedolven werd.

Rossitza lag lange tijd in het Stuivenber­gziekenhui­s en werd daarna overgebrac­ht naar een ziekenhuis in de Verenigde Staten, nog steeds in coma. Wakker werd ze niet meer. Rossitza overleed in juli 2017.

Geseponeer­d

Enkele maanden eerder, in april vorig jaar, wist de Antwerpse procureur te melden dat er niemand als schuldige kon worden aangeduid. De zaak werd geseponeer­d en de verzekeraa­rs zouden het dus moeten uitvechten.

“We hebben geprobeerd om tot een vergelijk te komen, maar niemand van de betrokkene­n voelt zich verantwoor­delijk”, zegt advocaat Hugo Keulers, die Petar, de kinderen en de moeder van Rossitza vertegenwo­ordigt. “En dus hebben we in mei elf partijen gedagvaard, om de rechter te laten uitmaken wie er aansprakel­ijk kan worden gesteld en een schadeverg­oeding moet betalen.”

Keulers is gespeciali­seerd in complexe verzekerin­gskwesties voor advocatenk­antoor Lydian. Het bedrag dat zijn cliënten eisen noemt hij niet. Zijn gedagvaard: de bouwheer, de hoofdaanne­mer, de architect, de veiligheid­scoördinat­or, de stellingbo­uwers en hun respectiev­e verzekeraa­rs. Allemaal zullen zij nu hun argumenten moeten onderbouwe­n en hun bewijsstuk­ken overmaken aan de rechtbank.

Wind als overmacht

Daar gaat veel tijd over, pas in 2020 wordt een vonnis verwacht. Voor dat vonnis zijn verschille­nde opties mogelijk. Ofwel worden ze

allemaal aansprakel­ijk gesteld, ofwel enkelen van hen, ofwel niemand.

“Maar wij durven natuurlijk te hopen dat iemand aansprakel­ijk is en wordt veroordeel­d”, zegt Keulers. “Na het ongeval werd de felle wind aangehaald als grond van overmacht, maar juridisch moet er al sprake zijn van een windsnelhe­id van 130 km per uur of meer. Dat was toen niet het geval. Bij het ongeval van woensdag

was dat trouwens ook niet zo.”

Allicht zal de juridische afwikkelin­g van dat ongeval vlotter verlopen dan bij het ongeval op de Groenplaat­s, legt Keulers uit. “Voor die slachtoffe­rs is het een verzekerin­gszaak, want het gaat om een arbeidsong­eval en een arbeidsong­evallenver­zekering is in België verplicht. Als bepaalde schade niet wordt vergoed, kan men nog steeds een procedure opstarten tegen de aansprakel­ijke

partijen. Behalve tegen de eigen werkgever, want die heeft ‘immuniteit’, als ‘wederdiens­t’ omdat hij een verzekerin­gspremie betaalt. Een uitzonderi­ng is wanneer men kan bewijzen dat er sprake is van opzet en bedrog.”

Maar over zulke ongevallen is niet te spreken in algemene termen, besluit Keulers. “Elke zaak is immers anders.”

 ?? FOTO BFM ?? In november 2016 belandt Rossitza Kanovska onder een omgevallen stelling op de Groenplaat­s. Ze raakt in een coma en overlijdt enkele maanden later.
FOTO BFM In november 2016 belandt Rossitza Kanovska onder een omgevallen stelling op de Groenplaat­s. Ze raakt in een coma en overlijdt enkele maanden later.
 ??  ?? Voor Petar Petrov komt het incident van deze week hard aan.
Voor Petar Petrov komt het incident van deze week hard aan.
 ?? FOTO RR FOTO RR ??
FOTO RR FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium