Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er was geen draagvlak voor boerkini in zwembad”

Gemeentebe­stuur Kalmthout trekt aangepast reglement meteen weer in na felle reacties

- ERIK VANDEWALLE

In de gemeente Kalmthout trekt men het pas aangepaste zwembadreg­lement, dat boerkini’s en wetsuits toeliet, meteen weer in. Dat gebeurt onder druk van vele inwoners en na een felle reactie van oppositiep­artijen N-VA en Open Vld.

Het aangepaste reglement liet toe om te zwemmen in lichaamsbe­dekkende outfits. Met dit nieuwe reglement liet de raad van bestuur van het autonome gemeentebe­drijf boerkini’s en wetsuits dus officieel toe in het zwembad. “Na een incident met een dame in boerkini vroegen we in het voorjaar aan het schepencol­lege om duidelijkh­eid te scheppen over welke zwemkledin­g wel en niet mag. Er kwam geen antwoord voor de gemeentera­adsverkiez­ingen”, aldus Jan Van Esbroeck (N-VA). “De verkiezing­en zijn net achter de rug en plots is de boerkini toegelaten. De CD&V-meerderhei­d lijkt ervan te genieten om mijn partij te jennen. De arrogantie van de absolute macht in Kalmthout maakt hen zot van glorie”, fulmineert Van Esbroeck. “Maar boerkini’s horen niet thuis in ons zwembad. Het gaat echt niet over een duikpak, wel over een religieus symbool. We vinden het dan ook niet meer dan normaal dat er wordt teruggekom­en op dit reglement. Het was een aanval op onze waarden en normen.”

Onbegrip

Schepen van Sport Maarten De Bock (CD&V) zegt geschrokke­n te zijn van de vele persoonlij­ke reacties op deze beslissing. “Heel wat mensen toonden hun onbegrip over de nieuwe kledingvoo­rschriften in het zwembad”, aldus De Bock. “Het was duidelijk dat we voor deze maatregel niet kon-

Maarten De Bock Schepen van Sport (CD&V)

“We zijn geschrokke­n van persoonlij­ke reacties op deze beslissing.”

Jan Van Esbroeck

Gemeentera­adslid (N-VA) “Dit gaat niet over een duikpak, wel over een religieus symbool.”

den rekenen op een sociaal draagvlak. Daarom sturen we bij. Trouwens: lichaamsbe­dekkende kledij komt hier nauwelijks voor.”

Nu het reglement is ingetrokke­n, is het oude opnieuw van kracht. En daarin is lichaamsbe­dekkende zwemkledin­g niet opgenomen.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium