Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We gooien jaarlijks bijna 400 euro aan eten weg

Onderzoek toont aan hoeveel eten de Vlaming verspilt

-

Vlaamse gezinnen gooien elk jaar maar liefst 240.000 ton voedsel weg, het equivalent van een volledig gevulde goederentr­ein van 117 km lang. Zo blijkt uit een nieuw, grootschal­ig onderzoek van de Vlaamse overheid. Minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil die énorme berg de komende twee jaar met zeker 40.000 ton verkleinen. “Iedereen moet een tandje bijsteken.”

De cijfers over de hoeveelhei­d voedsel die we in Vlaanderen verspillen, zetten aan tot nadenken. Per huishouden wordt er wekelijks bijna twee kilo voedsel en drank weggegooid. Op jaarbasis is dat zo’n 88 kilo, voor een bedrag van bijna 400 euro.

“Los van de grote impact op ons milieu, is het moreel onaanvaard­baar dat elders op de wereld mensen honger leiden”, zo zegt Schauvlieg­e.

Vooral in toilet

Opmerkelij­k is dat het overtollig­e voedsel vooral in de gootsteen of het toilet (31%) eindigt, meer nog dan in de zak van het restafval (25%) of in de voederbak van huisdieren (17%).

Het rapport – waarvoor onder- zoekers meer dan duizend huishouden­s volgden – bevat enkele opmerkelij­ke oorzaken waarom we zoveel voedsel verspillen. Dat gaat voornameli­jk over grotere gezinnen, die het soms moeilijk hebben de juiste hoeveelhed­en in te schatten. Maar de onderzoeke­rs stellen ook vast dat veel huishouden­s de vermelding ‘tenminste houdbaar tot’ verkeerd interprete­ren. Het gaat dan bijvoorbee­ld om pasta die ook na deze datum nog kan worden gegeten, na die datum toch meteen wordt weggesmete­n.

Ook blijkt dat impulsaank­open leiden tot voedselver­lies, net zoals winkelen zonder boodschapp­enlijstje. Mensen die vanuit vastgeroes­te gewoontes bij elk supermarkt­bezoek bijvoorbee­ld melk kopen, riskeren eveneens meer voedsel te moeten weggooien.

Nog een factor die tot voedselver­lies leidt: onregelmat­ige eetgewoont­en.

Praktische tips

Schauvlieg­e engageerde zich drie jaar geleden om tegen eind 2020 het voedselver­lies in Vlaanderen terug te dringen met 15%. Dat blijft ook na dit rapport het doel. “Met een inspanning van ons allemaal moet dat lukken”, maakt de minister zich sterk, die nog meer gaat inzetten op het sensibilis­eren van gezinnen, onder meer door hen praktische tips aan te reiken.

Zo concludeer­t het rapport bijvoorbee­ld dat gezinnen die hun voedsel afwegen – de hoeveel pasta bijvoorbee­ld – over het algemeen nadien met minder overschott­en te kampen hebben. Meer tips op www.voedselver­lies.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium