Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven start netwerk van elektrisch­e fietsen

Antwerps Havenbedri­jf wil gebruik van openbaar vervoer aanmoedige­n met deelsystee­m

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het Havenbedri­jf Antwerpen werkt volop aan een netwerk van elektrisch­e fietsen. Die moeten werknemers het havengebie­d helpen doorkruise­n, want openbaar vervoer rijdt er nu nauwelijks of niet. De start is voorzien voor het voorjaar.

“We willen het mogelijk maken om met het openbaar vervoer naar de haven te komen. Vandaag stoppen trein, tram of bus aan de buitengren­zen, bijvoorbee­ld in het zuiden in Antwerpen, Zwijndrech­t of Beveren, of in het oosten aan de Noorderlaa­n. Je raakt de haven verder niet in”, zegt Tom Verlinden, mobiliteit­smanager van het Havenbedri­jf Antwerpen. Dat zal gebeuren met een collectief elektrisch fietssyste­em. “Dat is niet zoals Velo met deelfietse­n. Het is wel te vergelijke­n met een elektrisch­e variant van de BlueBike: je komt met trein, tram of bus, en aan verschille­nde haltes zullen de elektrisch­e fietsen staan. Je rijdt er de ‘last mile’ mee naar het werk, en ’s avonds neem je dezelfde fiets terug naar de halte”, klinkt het.

Twintigtal haltes

“Er komen een twintigtal haltes, die we nog aan het selecteren zijn. Maar moet je bijvoorbee­ld in de Canadastra­at in Zwijndrech­t zijn, dan zal dat wellicht vanaf een tramhalte in Melsele kunnen. Aan de overkant van de Schelde denken we aan het station-Luchtbal, zodat je de haven op de rechteroev­er binnen kan rijden.” Concreet zal het gaan om fietsen die 25 km per uur zullen kunnen rijden. “Er is interesse van zowat alle bedrijven in de haven, zo horen we in mobiliteit­ssessies in de afgelopen maanden. We starten in het voorjaar van 2019, aanvankeli­jk met wellicht enkele tientallen fietsen, maar dat kan later oplopen tot enkele honderden.” De fietsen zelf moeten worden betaald door de deelnemend­e bedrijven zelf, die de kost voor de fiets al dan niet kunnen doorrekene­n aan de werknemer-fietser. De fietsen zullen ook moeten worden gereservee­rd, zodat iedere gebruiker zeker is van een fiets. Het Havenbedri­jf zelf beperkt zich tot het selecteren van een bedrijf dat het systeem zal beheren, evenals nu praktische afspraken maken met onder meer vervoersma­atschappij­en voor de infrastruc­tuur.

Tom Verlinden

Manager mobiliteit haven ‘‘We starten in 2019 met enkele tientallen fietsen, maar dat kan later oplopen tot enkele honderden.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Fietsers in de Antwerpse haven. Binnenkort start het Havenbedri­jf met een systeem van elektrisch­e fietsen.
FOTO PHOTO NEWS Fietsers in de Antwerpse haven. Binnenkort start het Havenbedri­jf met een systeem van elektrisch­e fietsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium